Bănci și Asigurări

BCR estimează o majorare a cotei de piaţă pe segmentul depozitelor şi la un avans redus la credite

BCR estimează o majorare a cotei de piaţă pe segmentul depozitelor şi la un avans redus la credite

Autor: Cristina Cuncea - Mediafax

23.11.2011, 20:46 1248

BCR se aşteaptă să-şi majoreze cota de piaţă pe segmentul depozitelor atrase de la clienţi, în prezent de 20%, şi la o creştere a împrumuturilor acordate, însă nu una semnificativă, a declarat miercuri preşedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels.

"BCR deţine 20% din depozitele din România, urmând ca această cotă să crească în perioada următoare, în timp ce împrumuturile acordate nu vor avea o rată de creştere prea mare", a afirmat Bruynseels, prezent la acordarea premiilor "Campioni în Business", de către ZF, Enterprise Investors şi BCR, pentru unii dintre cei mai dinamici antreprenori din România.

El a arătat că BCR va finanţa în continuare antreprenorii români şi că în ceea ce priveşte restriciţiile anunţate de banca centrală a Austriei pentru subsidiarele bancare din Europa Centrală şi de Sud-Est nu se poate pronunţa încă, aşteptând mai multe informaţii din partea băncii centrale austriece.

Banca centrală a Austriei a prezentat, luni, un set de măsuri, acceptate de UniCredit Bank Austria, Erste şi Raiffeisen Bank International, care prevăd ca în Europa de Est creşterea creditării asigurate de subsidiarele celor trei bănci să fie condiţionată de dezvoltarea unei refinanţări locale sustenabile.

Noile instrucţiuni din partea Băncii Austriei condiţionează avansul creditării la subsidiare de creşterea refinanţărilor locale, în principal prin depozite, dar şi prin emisiuni pe piaţa locală şi fonduri de la instituţii supranaţionale precum Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) sau Banca Europeană pentru Investiţii.

Fitch estimează că restricţiile anunţate de autorităţile austriece pentru subsidiarele bancare din Europa Centrală şi de Sud-Est nu vor afecta semnificativ creditarea, întrucât băncile nu mai au oricum în vedere creşterea puternică a portofoliilor de împrumuturi peste resursele din regiune.

Erste controlează în România Banca Comercială Română, UniCredit Bank Austria este prezentă prin UniCredit Ţiriac Bank, iar RBI prin Raiffeisen Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO