Bănci și Asigurări

BCR: Doar 6% din populaţie utilizează internet bankingul

BCR: Doar 6% din populaţie utilizează internet bankingul

Autor: Anelis Baciu

08.08.2014, 00:03 274

Ponderea utilizatorilor de online banking a ajuns la circa 6% din populaţie, faţă de un grad de penetrare de numai 2% în urmă cu trei ani, arată un studiul comandat de BCR şi Erste Group, acţionarul băncii.

Astfel, raportat la o populaţie de circa 20 de milioane de locuitori, reiese că 1,2 milioane de români efectuează în mod curent operaţiuni bancare în mediul virtual în detrimentul tranzacţiilor clasice la ghişeu.

Peste o cincime din ultilizatorii români de internet banking, echivalentul a 250.000 de persoane, sunt în portofoliul BCR, situaţie datorată numărului mare de clienţi ai băncii. BCR, cea mai mare bancă locală după activele deţinute, are circa 3 milioane de clienţi persoane fizice, dar a pierdut peste un milion de clienţi în perioada de criză.

Potrivit studiului, zonele de self service (n.red. -  fără personal bancar) dotate cu bancomate şi automate de plăţi au reuşit să câştige teren în ultimii ani, devenind cel mai des folosit canal de tranzacţionare. Circa 70% din clienţii instituţiilor de credit utilizează ghişeele self service prin intermediul cărora realizează plăţi, retrageri şi depuneri de numerar.

În acelaşi timp, 60% din respondenţi au declarat că folosesc serviciile de consiliere rapidă pentru operaţiunile de tranzacţionare, iar o treime din utilizatorii de internet banking aleg mediul online pentru a face plăţi fără numerar, ordine de plată sau pentru a-şi verifica situaţia contului.

Studiul a fost efectuat în luna februarie 2014 pe un eşantion format din 1.238 de persoane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO