Bănci și Asigurări

BCR a dat drumul la creditarea în lei pentru Prima Casă 4

BCR a început creditarea în lei pentru Programul Prima Casă 4

Autor: Ioan Dornescu

28.02.2012, 11:47 539

Banca Comercială Romană (BCR) a lansat marţi creditarea în lei în cadrul Programului Prima Casă 4, la o dobândă formată din ROBOR (rata medie a dobânzii la depozitele plasate pe piaţa interbancară) plus o marjă de 2,3% sau 2,5%, a anunţat instituţia de credit.

"Prin accesarea creditului Prima Casă în moneda în care clientul obţine venitul se elimina riscul valutar, ceea ce este în concordanţă si cu recomandările Băncii Naţionale a României. Un alt avantaj pentru clienţi este acela că BCR nu percepe comision de analiză dosar, iar clienţii care îşi încasează salariul într-un cont BCR beneficiază de o reducere a dobânzii cu 0,2 puncte procentuale faţă de dobânda standard", a declarat într-un comunicat Ioana Mihai, şef departament credite garantate, direcţia managementul produselor retail la BCR.

Creditele Prima Casă 4 pot fi accesate de persoanele fizice care nu deţin în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia, nici o locuinţă, indiferent de modul şi momentul în care a fost dobândită, sau care deţin în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 de metri pătraţi.

Primul pas pe care trebuie sa îl facă o persoană care doreşte să achiziţioneze o locuinţă prin programul Prima Casă este să vină la bancă, chiar dacă nu a găsit încă locuinţa de care are nevoie. Consilierii BCR îi vor prezenta detalii privind creditul, documentele necesare pentru dosarul de credit, valoarea estimată preliminară a împrumutului şi rata lunară de plată. Creditul poate fi aprobat chiar şi înainte de găsirea imobilului care se doreşte a se achiziţiona, clientul având la dispoziţie patru luni în care să se hotărască ce locuinţă doreşte, arată banca.

Dobânda este variabilă şi este formată din ROBOR la 3 luni plus o marjă de 2,3% pe an pentru clienţii care îşi încasează salariul într-un cont BCR sau 2,5% pe an pentru clienţii care nu îşi încasează salariul într-un cont BCR.

Astfel, pentru un credit de 165.000 lei, pe o perioadă de 30 de ani, rata lunară în acest moment (variază în funcţie de ROBOR) este de 1.173 lei.

Clienţii trebuie să dispună de un aport personal (avans) de minim 5%. Banca acceptă până la trei coplătitori.

Creditul este garantat parţial de Fondul de Garantare a creditelor pentru IMM (FNGCIMM), garanţia emisă de FNGCIMM, în numele şi în contul statului, având valoare determinată, iniţial egală cu 50% din valoarea creditului acordat. Potrivit legii, clientul are de achitat un comision de gestiune de 0,49% datorat FNGCIMM aplicat la valoarea finanţării garantate - deci la jumătate din valoarea acordată a creditului. În cazul în care clientul solicită din partea FNGCIMM o promisiune de garantare va plăti un comision unic de analiză a promisiunii de garantare de 0,15% din valoarea promisiunii de garantare. Valabilitatea promisiunii de garantare este pe perioada de construcţie, dar nu mai mult de 18 luni.

"Până în prezent, BCR a acordat credite în valoare de peste 300 milioane euro în cadrul Programului Guvernamental Prima Casă 4 şi a ajutat astfel peste 8.200 de familii să îşi achiziţioneze prima locuinţă. BCR a început, pe 6 iunie 2011, creditarea în cadrul programului Prima Casă 4, fiind prima bancă din România ce s-a înscris în această etapă a programului. Ritmul de acordare al creditelor Prima Casă este mult mai accelerat în etapa a 4 a în comparaţie cu etapele anterioare. Până în prezent, BCR a acordat peste 23.000 credite în cele patru etape ale Programului Prima Casă, volumul acestor credite fiind de aproximativ 900 milioane euro", se arată în comunicat.

Valoarea medie a unui împrumut din programul Prima Casă 4 este de 37.700 euro, în scădere faţă de prima etapă a programului când valoarea medie a fost de 41.200 euro. În plus, valoarea medie a avansului plătit de către clienţi pentru achiziţionarea primei lor locuinţe a fost de 10%.

În ceea ce priveşte profilul clienţilor beneficiari ai creditelor acordate prin Prima Casă 4, aceştia sunt bărbaţi tineri (25-34 ani) care au luat creditul pe o perioada de 30 de ani, conform sursei citate.

BCR, membră a Erste Group, este cel mai important grup financiar din România, incluzând societăţile de profil de pe piata leasingului, managementului activelor, pensiilor private şi a băncilor de locuinţe.

Grupul austriac Erste este unul dintre principalii furnizori de servicii financiare din Europa Centrală şi de Est.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO