BCR a dat drumul la creditarea în lei pentru Prima Casă 4

Autor: Ioan Dornescu 28.02.2012

Banca Comercială Romană (BCR) a lansat marţi creditarea în lei în cadrul Programului Prima Casă 4, la o dobândă formată din ROBOR (rata medie a dobânzii la depozitele plasate pe piaţa interbancară) plus o marjă de 2,3% sau 2,5%, a anunţat instituţia de credit.

"Prin accesarea creditului Prima Casă în moneda în care clientul obţine venitul se elimina riscul valutar, ceea ce este în concordanţă si cu recomandările Băncii Naţionale a României. Un alt avantaj pentru clienţi este acela că BCR nu percepe comision de analiză dosar, iar clienţii care îşi încasează salariul într-un cont BCR beneficiază de o reducere a dobânzii cu 0,2 puncte procentuale faţă de dobânda standard", a declarat într-un comunicat Ioana Mihai, şef departament credite garantate, direcţia managementul produselor retail la BCR.

Creditele Prima Casă 4 pot fi accesate de persoanele fizice care nu deţin în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia, nici o locuinţă, indiferent de modul şi momentul în care a fost dobândită, sau care deţin în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 de metri pătraţi.

Primul pas pe care trebuie sa îl facă o persoană care doreşte să achiziţioneze o locuinţă prin programul Prima Casă este să vină la bancă, chiar dacă nu a găsit încă locuinţa de care are nevoie. Consilierii BCR îi vor prezenta detalii privind creditul, documentele necesare pentru dosarul de credit, valoarea estimată preliminară a împrumutului şi rata lunară de plată. Creditul poate fi aprobat chiar şi înainte de găsirea imobilului care se doreşte a se achiziţiona, clientul având la dispoziţie patru luni în care să se hotărască ce locuinţă doreşte, arată banca.

Dobânda este variabilă şi este formată din ROBOR la 3 luni plus o marjă de 2,3% pe an pentru clienţii care îşi încasează salariul într-un cont BCR sau 2,5% pe an pentru clienţii care nu îşi încasează salariul într-un cont BCR.

Astfel, pentru un credit de 165.000 lei, pe o perioadă de 30 de ani, rata lunară în acest moment (variază în funcţie de ROBOR) este de 1.173 lei.

Clienţii trebuie să dispună de un aport personal (avans) de minim 5%. Banca acceptă până la trei coplătitori.

Creditul este garantat parţial de Fondul de Garantare a creditelor pentru IMM (FNGCIMM), garanţia emisă de FNGCIMM, în numele şi în contul statului, având valoare determinată, iniţial egală cu 50% din valoarea creditului acordat. Potrivit legii, clientul are de achitat un comision de gestiune de 0,49% datorat FNGCIMM aplicat la valoarea finanţării garantate - deci la jumătate din valoarea acordată a creditului. În cazul în care clientul solicită din partea FNGCIMM o promisiune de garantare va plăti un comision unic de analiză a promisiunii de garantare de 0,15% din valoarea promisiunii de garantare. Valabilitatea promisiunii de garantare este pe perioada de construcţie, dar nu mai mult de 18 luni.

"Până în prezent, BCR a acordat credite în valoare de peste 300 milioane euro în cadrul Programului Guvernamental Prima Casă 4 şi a ajutat astfel peste 8.200 de familii să îşi achiziţioneze prima locuinţă. BCR a început, pe 6 iunie 2011, creditarea în cadrul programului Prima Casă 4, fiind prima bancă din România ce s-a înscris în această etapă a programului. Ritmul de acordare al creditelor Prima Casă este mult mai accelerat în etapa a 4 a în comparaţie cu etapele anterioare. Până în prezent, BCR a acordat peste 23.000 credite în cele patru etape ale Programului Prima Casă, volumul acestor credite fiind de aproximativ 900 milioane euro", se arată în comunicat.

Valoarea medie a unui împrumut din programul Prima Casă 4 este de 37.700 euro, în scădere faţă de prima etapă a programului când valoarea medie a fost de 41.200 euro. În plus, valoarea medie a avansului plătit de către clienţi pentru achiziţionarea primei lor locuinţe a fost de 10%.

În ceea ce priveşte profilul clienţilor beneficiari ai creditelor acordate prin Prima Casă 4, aceştia sunt bărbaţi tineri (25-34 ani) care au luat creditul pe o perioada de 30 de ani, conform sursei citate.

BCR, membră a Erste Group, este cel mai important grup financiar din România, incluzând societăţile de profil de pe piata leasingului, managementului activelor, pensiilor private şi a băncilor de locuinţe.

Grupul austriac Erste este unul dintre principalii furnizori de servicii financiare din Europa Centrală şi de Est.