Bănci și Asigurări

BCE atrage iar atenţia BNR că trebuie consultată "în timp util" la avizarea propunerilor legislative

BCE atrage iar atenţia BNR că trebuie consultată "în timp util" la avizarea propunerilor legislative

Autor: Alexandra Chelu

27.03.2011, 14:45 19

BCE a avizat două proiecte care reglementează rolul Fondului degarantare a depozitelor în cadrul procedurii de administrarespecială a instituţiilor de credit, dar a atras din nou atenţia BNRcă trebuie consultată "în timp util", după ce banca centrală acerut un răspuns în mai puţin de o lună.

BNR a transmis BCE, la data de 28 ianuarie, două solicitări deemitere a unui aviz cu privire la un proiect de ordonanţă deurgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea OrdonanţeiGuvernului 39/1996 privind înfiinţarea şi funcţionarea Fondului degarantare a depozitelor în sistemul bancar şi cu privire la unproiect de ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şicompletarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 99/2006 privindinstituţiile de credit şi adecvarea capitalului.

"Conform BNR, modificările cuprinse în proiectele de ordonanţăfac obiectul condiţionalităţilor structurale prevăzute în acordulstand-by încheiat de România cu FMI şi ar trebui să intre învigoare la 15 martie 2011. Având în vedere acest fapt, BNR invocămotive de extremă urgenţă şi solicită ca avizul BCE să fie emispână la 25 februarie 2011 pentru ca legiuitorul român să poată ţineseama de avizul BCE înainte de adoptarea unei decizii pe fond cuprivire la proiectele de ordonanţă. BCE doreşte să atragă atenţiaautorităţii care a transmis solicitările de emitere a unui avizasupra faptului că (...) BCE trebuie consultată «în timp util» înraport cu procesul legislativ", se arată în avizul adoptat deConsiliul Guvernatorilor BCE şi semnat de preşedintele instituţiei,Jean-Claude Trichet, la data de 25 februarie.

BNR a mai fost atenţionată de BCE că trebuie consultată "în timputil" în luna februarie 2010, când a avizat un proiect de legeprivind modificarea procedurii administrării speciale în cazulinstituţiilor de credit din România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO