BCE atrage iar atenţia BNR că trebuie consultată "în timp util" la avizarea propunerilor legislative

Autor: Alexandra Chelu 27.03.2011

BCE a avizat două proiecte care reglementează rolul Fondului de garantare a depozitelor în cadrul procedurii de administrare specială a instituţiilor de credit, dar a atras din nou atenţia BNR că trebuie consultată "în timp util", după ce banca centrală a cerut un răspuns în mai puţin de o lună.

BNR a transmis BCE, la data de 28 ianuarie, două solicitări de emitere a unui aviz cu privire la un proiect de ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului 39/1996 privind înfiinţarea şi funcţionarea Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar şi cu privire la un proiect de ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului.

"Conform BNR, modificările cuprinse în proiectele de ordonanţă fac obiectul condiţionalităţilor structurale prevăzute în acordul stand-by încheiat de România cu FMI şi ar trebui să intre în vigoare la 15 martie 2011. Având în vedere acest fapt, BNR invocă motive de extremă urgenţă şi solicită ca avizul BCE să fie emis până la 25 februarie 2011 pentru ca legiuitorul român să poată ţine seama de avizul BCE înainte de adoptarea unei decizii pe fond cu privire la proiectele de ordonanţă. BCE doreşte să atragă atenţia autorităţii care a transmis solicitările de emitere a unui aviz asupra faptului că (...) BCE trebuie consultată «în timp util» în raport cu procesul legislativ", se arată în avizul adoptat de Consiliul Guvernatorilor BCE şi semnat de preşedintele instituţiei, Jean-Claude Trichet, la data de 25 februarie.

BNR a mai fost atenţionată de BCE că trebuie consultată "în timp util" în luna februarie 2010, când a avizat un proiect de lege privind modificarea procedurii administrării speciale în cazul instituţiilor de credit din România.