Bănci și Asigurări

Bancpost: Inlocuim in cateva zile cardurile cu suspiciuni de frauda

Bancpost: Inlocuim in cateva zile cardurile cu suspiciuni de frauda
08.05.2008, 19:13 27

O parte dintre sucursale isi vor prelungi programul de lucru - daca va fi nevoie si sambata si duminica - pentru a finaliza schimbarea cardurilor.
Oficialii bancii sustin ca este vorba despre cateva zeci de mii de carduri de salarii de tip Millenium suspectate de clonare si ca atare nu mai pot fi folosite pentru retrageri de numerar de la bancomante, ci doar pentru plati la comercianti si alte plati la automatele speciale ale bancii. Restrictia dispare odata cu inlocuirea cardului.
"Am demarat procesul de re-emitere a cardurilor restrictionate inca de saptamana trecuta, iar o parte dintre clienti au intrat deja in posesia lor. Costurile pentru reemiterea cardurilor vor fi suportate integral de banca", a declarat Mihai Bogza, presedintele Consiliului de Adminstratie al Bancpost. Potrivit unui comunicat transmis ieri de Bancpost, posesorii cardurilor la care s-a constatat frauda isi vor recupera integral sumele care au fost sustrase si vor putea utiliza cardul dupa incheierea anchetei in derulare.
Banca transporta deja cardurile noi la companiile sau institutiile care vireaza salariile angajatilor pe carduri Bancpost. In paralel, Politia desfasoara o ancheta, insa reprezentantii institutiei nu au dorit sa ofere informatii privind investigatia.
De asemenea, reprezentantii MasterCard in Romania - compania de carduri sub al carei brand Maestro sunt emise cardurile Bancpost - nu au dorit sa comenteze situatia creata, considerand ca nu au nicio legatura cu aceasta.
"Inclin catre varianta copierii cardurilor la ATM-uri, insa in acest caz nu ar fi putut sa fie afectate mai mult de 10.000 de unitati. Codurile PIN nu sunt pastrate impreuna cu celelalte date de identificare a cardurilor, astfel ca si in eventualitatea in care cineva ar fi accesat baza de date a bancii, nu ar fi putut sa retraga banii", a explicat pentru ZF un expert de pe piata cardurilor.
Tentativele de frauda pe cardurile emise de bancile locale sunt destul de comune, iar tendinta este de inmultire. Aceasta vine in conditiile in care majoritatea bancilor de pe pietele occidentale au implementat tehnologia EMV (carduri cu cip), care face fraudarea mult mai dificila. In schimb, bancile de pe piata locala au intarziat cu adoptarea noii tehnologii, devenind astfel o tinta pentru fraudulenti, care pot actiona mai usor aici.
In prezent nu mai sunt disponibile statistici la zi privind piata cardurilor. Potrivit unor estimari din piata, numarul total de carduri ar fi depasit zece milioane, iar Bancpost ar avea in portofoliu peste un milion de carduri. Dintre acestea, circa jumatate ar putea fi de tip Milleniu, acesta fiind un produs de baza. Bancpost are traditional o pozitie puternica pe zona bugetarilor si a pensionarilor pentru platile de salarii sau pensii pe card. In schimb, pe zona companiilor are o cota redusa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO