Bănci și Asigurări

Băncile au stat cu marjele de câştig peste 3 pp în S1/2023. Nivelul este la jumătate faţă de acum 10 ani

Băncile au stat cu marjele de câştig peste 3 pp în...

Autor: Claudia Medrega

17.08.2023, 00:07 811

Dobânda medie la creditele de retail noi în lei a fost preponderent peste 10%, în jurul maximului deceniului, în timp ce la depozite a rămas sub 7%.

Dobânda medie la depozitele noi ale populaţiei în lei a co­borât în primul semestru (S1) din 2023 sub 7%, scăzând în iunie până la 6,4%, în timp ce dobânda medie la creditele retail în lei a fost preponderent peste 10%, luna iunie aducând o uşoară diminuare, la 9,65%.

Luna martie adusese dobânzile la creditele retail noi la maximul ultimului deceniu, de 10,6%.

Nivelul ridicat al dobânzilor cerute de bancheri la credite şi ecartul faţă de dobânzile bonificate de bănci la depozite i-a determinat pe unii politicieni români să propună taxarea câştigurilor băncilor de pe piaţa locală ca în ţări precum Italia, Spania şi Ungaria.

Marja de câştig a băncilor din România pe retail – diferenţa dintre dobânda activă la creditele noi ale populaţiei în lei şi dobânda pasivă la depozitele noi ale populaţiei în lei – a ajuns în iunie la 3,25 puncte procentuale (pp).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO