Bănci și Asigurări

Bancherii rostogolesc credite de 1,4 mld. euro lunar

Bancherii rostogolesc credite de 1,4 mld. euro lunar
18.07.2010, 23:46 16

Bancherii au vândut în medie credite de echivalentul a 1,4miliarde de euro în fiecare din ultimele 12 luni încheiate înaprilie, însă sumele abia dacă permit rostogolirea finanţăriloracordate în trecut, fără să asigure finanţarea unor clienţi noi saua unor proiecte noi de investiţii.
Spre comparaţie, în primele zece luni din 2008, când creditarea eraîncă în perioada de boom, împrumuturile vândute lunar se ridicau la2,6 miliarde de euro.
Pentru prima dată, BNR a furnizat ZF date privind creditele nouacordate de bănci în fiecare lună, în condiţiile în care în modtradiţional publică lunar doar informaţii privind soldul credituluiprivat. Variaţiile soldului indică doar diferenţa dintre volumulcreditelor nou acordate în luna respectivă şi rambursărileefectuate de clienţi, însă aceste date nu puteau fi calculate.Faptul că soldul creditului privat bate pasul pe loc pe palierul de200 de miliarde de lei (circa 48 mld. euro) de la începutul lui2009 arată că vânzările noi de credite acoperă doar rostogolireaîmprumuturilor deja acordate, nefiind pompate fonduri suplimentareîn economie. Noile date furnizate ZF arată că băncile nu au blocatcomplet finanţarea, dar sunt mult mai zgârcite când vine vorba sădea finanţări. Bancherii dau vina pe criză, care descurajeazăclienţii individuali să se mai împrumute, iar antreprenorii nu maiau curaj să facă investiţii noi, când văd că nu au cerere. "Laclienţii persoane fizice constrângerile sunt date de îndatorareaanterioară mare pe fondul unor venituri în scădere, dar şi decriteriile de risc mai stricte", spune Lucian Cojocaru, directorulDepartamentului Comercial al reţelei BRD. Pe de altă parte,scăderea valorii proprietăţilor imobiliare - utilizate ca garanţii-împinge de asemenea în jos valoarea creditelor care pot ficontractate.
Practic, volumul creditelor vândute în prezent este similar cu celînregistrat la sfârşitul anului 2006 - începutul lui 2007. AtunciProdusul Intern Brut era însă de până în 100 de miliarde de euro,în timp ce pentru anul acesta este de aşteptat să ajungă la 120 demiliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO