Bancherii rostogolesc credite de 1,4 mld. euro lunar

Autor: Liviu Chiru 18.07.2010

Bancherii au vândut în medie credite de echivalentul a 1,4 miliarde de euro în fiecare din ultimele 12 luni încheiate în aprilie, însă sumele abia dacă permit rostogolirea finanţărilor acordate în trecut, fără să asigure finanţarea unor clienţi noi sau a unor proiecte noi de investiţii.
Spre comparaţie, în primele zece luni din 2008, când creditarea era încă în perioada de boom, împrumuturile vândute lunar se ridicau la 2,6 miliarde de euro.
Pentru prima dată, BNR a furnizat ZF date privind creditele nou acordate de bănci în fiecare lună, în condiţiile în care în mod tradiţional publică lunar doar informaţii privind soldul creditului privat. Variaţiile soldului indică doar diferenţa dintre volumul creditelor nou acordate în luna respectivă şi rambursările efectuate de clienţi, însă aceste date nu puteau fi calculate. Faptul că soldul creditului privat bate pasul pe loc pe palierul de 200 de miliarde de lei (circa 48 mld. euro) de la începutul lui 2009 arată că vânzările noi de credite acoperă doar rostogolirea împrumuturilor deja acordate, nefiind pompate fonduri suplimentare în economie. Noile date furnizate ZF arată că băncile nu au blocat complet finanţarea, dar sunt mult mai zgârcite când vine vorba să dea finanţări. Bancherii dau vina pe criză, care descurajează clienţii individuali să se mai împrumute, iar antreprenorii nu mai au curaj să facă investiţii noi, când văd că nu au cerere. "La clienţii persoane fizice constrângerile sunt date de îndatorarea anterioară mare pe fondul unor venituri în scădere, dar şi de criteriile de risc mai stricte", spune Lucian Cojocaru, directorul Departamentului Comercial al reţelei BRD. Pe de altă parte, scăderea valorii proprietăţilor imobiliare - utilizate ca garanţii- împinge de asemenea în jos valoarea creditelor care pot fi contractate.
Practic, volumul creditelor vândute în prezent este similar cu cel înregistrat la sfârşitul anului 2006 - începutul lui 2007. Atunci Produsul Intern Brut era însă de până în 100 de miliarde de euro, în timp ce pentru anul acesta este de aşteptat să ajungă la 120 de miliarde de euro.