Bănci și Asigurări

Anghel, BCR: Analistii straini uita de rezervele minime obligatorii cand apreciaza politica monetara a BNR

Anghel, BCR: Analistii straini uita de rezervele minime obligatorii cand apreciaza politica monetara a BNR

Lucian Anghel, economistul-sef al BCR

20.05.2008, 20:54 11

In plus, banca centrala a luat si masuri prudentiale complementare, precum cresterea provizioanelor pentru creditele in valuta acordate clientilor individuali.
"Nivelul lichiditatilor este destul de scazut, fapt reliefat de dobanzile ridicate de pe piata interbancara", spune el.
De altfel, ultima decizie a BNR de majorare a dobanzii cu un sfert de punct procentual, pana la 9,75% pe an la inceputul acestei luni, nu a avut un efect vizibil pe piata interbancara, in conditiile in care dobanzile erau deja la niveluri de 10%-12% pe an, pe fondul lipsei de lichiditati.
In prezent cererea si oferta de lichiditati s-au mai echilibrat, insa dobanzile pe piata au ramas in jurul nivelului de 10% pe an, peste rata de politica monetara.
In timp ce o buna parte dintre analistii locali considera ca dobanda de politica monetara este deja la un nivel suficient de ridicat, majoritatea strainilor vad necesare noi majorari, chiar peste nivelul de 10% pe an, argumentand ca presiunile inflationiste acumulate sunt importante.
Analistii straini au o perceptie distorsionata privind economia romaneasca si din cauza ca nu au acces la informatii, foarte putine date statistice fiind disponibile in limba engleza, spune Lucian Anghel.
"Pe plan local culegem datele din diferite surse, uneori chiar informale. Strainii nu au insa acces la astfel de surse si sunt nevoiti sa faca analize pe baza putinelor date pe care le gasesc."
De aceea, valoarea unor indicatori fundamentali, precum deficitul de cont curent sau indatorarea externa, apar ca alarmante dupa standardele internationale.
Totusi, analistii locali apreciaza ca sunt explicabile in contextul economiei romanesti, care a inceput sa atraga investitii straine semnificative abia din 2004. Importurile au crescut puternic, insa alimentate in special de nevoia mare pentru bunuri de productie, care abia de acum vor incepe sa influenteze si exporturile.
Anghel subliniaza insa ca deficitul nu va putea fi corectat doar printr-o depreciere a cursului, chiar daca inflamarea de anul trecut a fost alimentata de supra-aprecierea leului.
In 2007, deficitul de cont curent a urcat la 16,8 miliarde de euro, reprezentand 13,9% din Produsul Intern Brut (PIB).
Pe plan international, se considera ca depasirea nivelului de 6% din PIB pentru deficitul de cont curent este semnul unei crize iminente.
Pe de alta parte, el subliniaza ca Romania a avut importuri de produse agricole de 3 miliarde de euro anul trecut, situatie care probabil nu se va mai repeta in 2008.
Anghel noteaza ca Romania a devenit recent o tinta pentru investitiile straine importante si ar trebui sa faca eforturi pentru a convinge cat mai multe companii sa vina aici.
"Avem o fereastra de oportunitate de care trebuie sa profitam. Niciodata in trecut autoritatile romane nu au mai avut atat de multe discutii cu investitori mari ca in prezent", remarca economistul-sef al BCR.
El subliniaza ca pentru a atrage investitorii straini, trebuie rezolvate mai intai problemele de proprietate si de infrastructura. Totodata, ar trebui dezvoltate mai multe parcuri industriale.
Nivelul salariilor comparativ cu productivitatea muncii arata ca avem inca un avantaj competitiv important fata de celelalte tari din regiune.
"Practic, chiar daca nu am mai avea castiguri de productivitate, ceea ce este imposibil, salariile ar putea sa continue sa creasca timp de trei ani pana sa ajungem la nivelurile celorlalte tari", comenteaza Anghel.
El spune ca multi analisti straini se arata ingrijorati de presiunile sociale relevate de recentele greve de la uzinele Renault si Mittal Steel, insa nu iau in calcul ca salariile au crescut de la niveluri foarte mici, si chiar daca in termeni relativi modificarile par importante, exprimate in bani, este vorba de doar cativa eurocenti pentru ora de lucru.
Sumele tot mai importante repatriate de companiile straine arata de altfel ca in Romania se fac afaceri bune. "Cred ca multe companii vor reduce businessurile din alte piete - in general din economiile mature - si se vor reorienta spre economiile emergente."
Anghel vede un potential important de crestere si pe agricultura, sector in care Romania are de absorbit fonduri de 8 miliarde de euro.
"Riscul scade in cazul finantarilor agricole pe fondul problemelor mondiale de acces la alimente. Cred ca Uniunea Europeana ar trebui sa sustina producatorii agricoli, iar noi am putea sa facem lobby pentru o astfel de politica, intrucat ne inscriem in aceasta categorie."


Opinii despre piata

Simpla depreciere a cursului nu este suficienta pentru a corecta deficitul extern. Este nevoie de investitii in infrastructura.

Avem o fereastra de oportunitate privind investitiile straine si trebuie sa ne straduim sa convingem cat mai multe companii sa vina in Romania.

Este un potential enorm in agricultura, iar Romania poate beneficia de fonduri europene de 8 miliarde de euro in acest sector.

Romania are inca avantajul fortei de munca ieftine. La nivelul actual al productivitatii, am mai avea loc sa crestem salariile pana sa ajungem din urma tarile din regiune.

Provizioanele mai mari aplicate pentru creditele in valuta acordate clientilor individuali abia acum incep sa isi arate efectele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO