Auto

Şoferi, luaţi-vă adio de la bujii. A venit vremea aprinzătoarelor laser

Şoferi, luaţi-vă adio de la bujii. A venit vremea aprinzătoarelor laser

Autor: Adrian Voicu

25.04.2011, 16:22 418

Ar fi timpul să ne luăm la revedere de la bujii, chiar dacă încăvom mai folosi motoare cu aprindere internă, scrie Gizmag.

Astfel, cercetătorii de la Institutul naţional pentru ŞtiinţeleNaturii din Japonia au reuşit să realizeze aprinzătoare laser ce arputea înlocui bujiile folosite la maşinile actuale.

Bujiile sunt componente foarte importante pentru maşinile cucombustie internă, acestea producând scânteile de mare puterenecesare pentru arderea carburantului în motor. Această scânteieînsă se realizează cu emisii de oxid de azot, element chimb carepoluează aerul participând la formarea smogului şi a ploiloracide.

Pentru a putea realiza combustia necesară, un laser ar trebui săproducă o scânteie de 100 gigawatti pe centimetru pătrat cupulsaţii de mai mult de 10 milijouli fiecare.

Cercetătorii japonezi au reuşit să realizeze un astfel deaprinzător laser, acesta având o grosime de doar 9 milimetri şi olungime de 11 milimetri. Acesta nu produce însă doar o rază laser,aşa cum fac acum bujiile, ci două, putând aprinde în acelaşi timpdouă încărcături de aer şi combustibil. Echipa japoneză lucrează înprezent la un aprinzător cu 3 raze laser. Până în prezent,aprinzătoarele laser nu au fost folosite la niciun autovehicul,cercetătorii fiind în prezent în discuţii cu un producător de buşiişi cu producătorul de componente auto DENSO.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO