Şoferi, luaţi-vă adio de la bujii. A venit vremea aprinzătoarelor laser

Autor: Adrian Voicu 25.04.2011

Ar fi timpul să ne luăm la revedere de la bujii, chiar dacă încă vom mai folosi motoare cu aprindere internă, scrie Gizmag.

Astfel, cercetătorii de la Institutul naţional pentru Ştiinţele Naturii din Japonia au reuşit să realizeze aprinzătoare laser ce ar putea înlocui bujiile folosite la maşinile actuale.

Bujiile sunt componente foarte importante pentru maşinile cu combustie internă, acestea producând scânteile de mare putere necesare pentru arderea carburantului în motor. Această scânteie însă se realizează cu emisii de oxid de azot, element chimb care poluează aerul participând la formarea smogului şi a ploilor acide.

Pentru a putea realiza combustia necesară, un laser ar trebui să producă o scânteie de 100 gigawatti pe centimetru pătrat cu pulsaţii de mai mult de 10 milijouli fiecare.

Cercetătorii japonezi au reuşit să realizeze un astfel de aprinzător laser, acesta având o grosime de doar 9 milimetri şi o lungime de 11 milimetri. Acesta nu produce însă doar o rază laser, aşa cum fac acum bujiile, ci două, putând aprinde în acelaşi timp două încărcături de aer şi combustibil. Echipa japoneză lucrează în prezent la un aprinzător cu 3 raze laser. Până în prezent, aprinzătoarele laser nu au fost folosite la niciun autovehicul, cercetătorii fiind în prezent în discuţii cu un producător de buşii şi cu producătorul de componente auto DENSO.