Auto

Piaţa de componente auto va urca anul acesta la nivelul din 2009, de 1 miliard de euro

Piaţa de componente auto revine la nivelul din 2009

Autor: Bogdan Alecu

29.03.2011, 12:53 83

Piaţa locală de componenteauto va recupera anul acesta scădereaînregistrată în 2010, de circa 5%, ajungănd din nou la nivelul din2008 şi 2009, de un miliard de euro, potrivit estimărilorCarFrance, importator şi distribuitor de piese autooriginale şi aftermarket pentru toate modelele Dacia,Renault, Peugeot sau Citroen.

Anul trecut, piaţa de piese auto, împărţită în mod egal întreproducători originali (care furnizează piese în ambalajul marciiauto) şi aftermarket (specializaţi), a avut o valoare de circa 950milioane euro.

"Mă aştept la o creştere chiar mai mare de 5% anul acesta,întrucât maşinile livrate în anii cu vănzari record 2007-2008 vorieşi din garanţie, iar românii, cu toate că acum existăposibilitatea de a se prezenta la service-ul reprezentantei cupiesele originale achiziţionate de la CarFrance, nu vor mai finevoiţi să îşi efectueze reparaţiile în service-ul mărcii, ci vorîncerca să reducă din cheltuieli procurându-şi singuri piese pentruautovehicule Dacia/Renault, piese Motrio, piese care se adreseazăautovehiculelor ieşite din perioada de garanţie şi optând pentruservice-urile multimarca", a declarat Dan Pantea, directorulexecutiv al CarFrance.

În prezent sunt în circulaţie în România 4,3 milioane deautomobile, din care 2,8 milioane de autoturisme (67%) au o vechimemai mare de 6 ani, reiese din datele Directiei Regim PermiseConducere si Inmatriculare a Vehiculelor.

"Anul acesta vor ieşi din garanţie peste 280.000 de autoturismenoi cumpărate în 2008, din care cele mai multe sunt Dacia circa80.000 de unităţi", a subliniat directorul executiv alCarFrance.

Pentru anul 2011 cele mai căutate piese auto vor fi, încontinuare, "consumabilele" (filtre, ulei, plăcuţe de frână, etc)pentru modelele Logan, Clio şi Megane. Pentru SUV-ul Duster,romaânii caută repere originale pentru "consumabile" şi accesoriipercum cotiere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO