Piaţa de componente auto va urca anul acesta la nivelul din 2009, de 1 miliard de euro

Autor: Bogdan Alecu 29.03.2011

Piaţa locală de componente auto va recupera anul acesta scăderea înregistrată în 2010, de circa 5%, ajungănd din nou la nivelul din 2008 şi 2009, de un miliard de euro, potrivit estimărilor CarFrance, importator şi distribuitor de piese auto originale şi aftermarket pentru toate modelele Dacia, Renault, Peugeot sau Citroen.

Anul trecut, piaţa de piese auto, împărţită în mod egal între producători originali (care furnizează piese în ambalajul marcii auto) şi aftermarket (specializaţi), a avut o valoare de circa 950 milioane euro.

"Mă aştept la o creştere chiar mai mare de 5% anul acesta, întrucât maşinile livrate în anii cu vănzari record 2007-2008 vor ieşi din garanţie, iar românii, cu toate că acum există posibilitatea de a se prezenta la service-ul reprezentantei cu piesele originale achiziţionate de la CarFrance, nu vor mai fi nevoiţi să îşi efectueze reparaţiile în service-ul mărcii, ci vor încerca să reducă din cheltuieli procurându-şi singuri piese pentru autovehicule Dacia/Renault, piese Motrio, piese care se adresează autovehiculelor ieşite din perioada de garanţie şi optând pentru service-urile multimarca", a declarat Dan Pantea, directorul executiv al CarFrance.

În prezent sunt în circulaţie în România 4,3 milioane de automobile, din care 2,8 milioane de autoturisme (67%) au o vechime mai mare de 6 ani, reiese din datele Directiei Regim Permise Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor.

"Anul acesta vor ieşi din garanţie peste 280.000 de autoturisme noi cumpărate în 2008, din care cele mai multe sunt Dacia circa 80.000 de unităţi", a subliniat directorul executiv al CarFrance.

Pentru anul 2011 cele mai căutate piese auto vor fi, în continuare, "consumabilele" (filtre, ulei, plăcuţe de frână, etc) pentru modelele Logan, Clio şi Megane. Pentru SUV-ul Duster, romaânii caută repere originale pentru "consumabile" şi accesorii percum cotiere.