Auto

După primele maşini electrice, acum au apărut şi primele staţii de alimentare

După primele maşini electrice, acum au apărut şi primele staţii de alimentare

Autor: Bogdan Alecu

03.04.2011, 13:39 122

Revoluţia automobilelor electricea câştigat o nouă bătălie în Israel. Compania Better Place s-aasociat cu Renault pentru a deschide prima staţie publică deschimbare a bateriilor maşinilor electrice Renault Fluence ZE, înIsrael. Astfel de staţii există deja şi în Japonia, dar până acumerau destinate numai taxiurilor, nu şi "civililor".

În România M Car Trading, importatorul Mitsubishipe piaţa locală care comercializează modelul electric iMiEV şi Citroen România, careimportă C-Zero, vor monta în cadrul reprezentanţelor oficialestaţii de încărcare rapidă a bateriilor, care pot reduce timpul deîncărcare la 30-45 de minute, faţă de şase ore în cazul în care seutilizează o priză normală.

M Car Trading va livra în aprilieprimul Mitsubishi iMiEV, modelul electric al constructoruluinipon pe piaşa locală, aceasta fiind achiziţionat de filiala localăa Mitsubishi Corporation, compania de comerţ a unuia din cele maimari grupuri industriale din Japonia. Mitsubishi Corporation areşase divizii specializate în comerţul cu produse metalurgice,chimice, maşini şi utilaje, energie şi bunuri de larg consum,precum şi tehnologie IT&C şi servicii financiare."Departamentele de vânzări ale dealerilor au prezentat şi testatdeja cu mai mulşi potenţiali clienţi modelul iMiEV", a spus AnaMatei, directorul de marketing al M Car Trading.

La nivel european iMiEV a fostlansat deja în 15 ţări inclusiv pe piaţa locală unde este disponbilcu un preţ de 36.639 de euro cu TVA inclus. Maşina are o lungime deaproape 3,5 metri, similară cu cea a maşinilor de clasă mini.Motorul electric dezvoltă 67 CP şi un cuplu de 180 Nm, iar vitezamaximă este de 130 km/h. Cu un "plin" maşina poate parcurge 150km.

Citroen, care comercializează pepiaţa locală modelul C-Zero, realizat pe aceeaşi platformă ca şiiMiEV nu a livrat încă niciun model pe piaţa locală, în timp ceRenault va lansa modelele electrice Fluence ZE şi Kangoo ZE în adoua parte a acestui an.

Compania Better Place are în plan săinstaleze alte 200 de astfel de staţii în Israel dar şi în alteţări. Schimbarea unei baterii durează trei minute, adică la fel caîn cazul unui "plin" de benzină sau motorină iar accesul se face pebaza unei cartele magnetice. Cel mai scump abonament costă 400 deeuro pe lună în Danemarca, acesta fiind valabil pentru servicii"full options" iar cel de bază aproximativ 200 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO