După primele maşini electrice, acum au apărut şi primele staţii de alimentare

Autor: Bogdan Alecu 03.04.2011

Revoluţia automobilelor electrice a câştigat o nouă bătălie în Israel. Compania Better Place s-a asociat cu Renault pentru a deschide prima staţie publică de schimbare a bateriilor maşinilor electrice Renault Fluence ZE, în Israel. Astfel de staţii există deja şi în Japonia, dar până acum erau destinate numai taxiurilor, nu şi "civililor".

În România M Car Trading, importatorul Mitsubishi pe piaţa locală care comercializează modelul electric iMiEV şi Citroen România, care importă C-Zero, vor monta în cadrul reprezentanţelor oficiale staţii de încărcare rapidă a bateriilor, care pot reduce timpul de încărcare la 30-45 de minute, faţă de şase ore în cazul în care se utilizează o priză normală.

M Car Trading va livra în aprilie primul Mitsubishi iMiEV, modelul electric al constructorului nipon pe piaşa locală, aceasta fiind achiziţionat de filiala locală a Mitsubishi Corporation, compania de comerţ a unuia din cele mai mari grupuri industriale din Japonia. Mitsubishi Corporation are şase divizii specializate în comerţul cu produse metalurgice, chimice, maşini şi utilaje, energie şi bunuri de larg consum, precum şi tehnologie IT&C şi servicii financiare. "Departamentele de vânzări ale dealerilor au prezentat şi testat deja cu mai mulşi potenţiali clienţi modelul iMiEV", a spus Ana Matei, directorul de marketing al M Car Trading.

La nivel european iMiEV a fost lansat deja în 15 ţări inclusiv pe piaţa locală unde este disponbil cu un preţ de 36.639 de euro cu TVA inclus. Maşina are o lungime de aproape 3,5 metri, similară cu cea a maşinilor de clasă mini. Motorul electric dezvoltă 67 CP şi un cuplu de 180 Nm, iar viteza maximă este de 130 km/h. Cu un "plin" maşina poate parcurge 150 km.

Citroen, care comercializează pe piaţa locală modelul C-Zero, realizat pe aceeaşi platformă ca şi iMiEV nu a livrat încă niciun model pe piaţa locală, în timp ce Renault va lansa modelele electrice Fluence ZE şi Kangoo ZE în a doua parte a acestui an.

Compania Better Place are în plan să instaleze alte 200 de astfel de staţii în Israel dar şi în alte ţări. Schimbarea unei baterii durează trei minute, adică la fel ca în cazul unui "plin" de benzină sau motorină iar accesul se face pe baza unei cartele magnetice. Cel mai scump abonament costă 400 de euro pe lună în Danemarca, acesta fiind valabil pentru servicii "full options" iar cel de bază aproximativ 200 de euro.