Analiză

Vladimir Cohn, Ecopack: Economia nu îşi va reveni rapid, lipsesc investiţiile productive

Vladimir Cohn, Ecopack: Economia nu îşi va reveni rapid, lipsesc investiţiile productive
23.08.2010, 23:51 202

Vladimir Cohn, proprietarul producătorului de ambalaje dinhârtie şi carton Ecopack Ghimbav, susţine că Ministerul Economieiar trebui să se consulte mai des cu mediul privat şi că o soluţiepentru unele dintre problemele actuale ale economiei ar firealizarea de parteneriate între cele două. "Ar trebui să existe undialog între economia privată şi Ministerul Economiei. În 15 ani deactivitate locală nu ne-a chemat nimeni de la minister să neîntrebe ce probleme avem în industria celulozei şi a hârtiei.Politica economică actuală este bazată strict pe ideielectorale.

De aceea, în timp ce autostrăzile sunt făcute în parteneriatpublic-privat în alte ţări, la noi acest lucru nu se acceptă,pentru că ar însemna eliminarea politicului din ecuaţie", adeclarat omul de afaceri. Omul de afaceri susţine că adevăratulnivel al economiei locale a fost cel din anul 2005, perioadă urmatăde trei ani de creştere economică falsă. "La ora actuală nu vădnicio entitate investiţională capabilă să adauge miliarde la PIB,pentru că suntem într-un blocaj. În plus, capacitateacapitalismului privat din România nu există." Totodată, băncilesunt foarte ezitante să mai acorde finanţări şi au uşile deschisedoar pentru companiile care s-au dovedit de-a lungul timpului buniclienţi.

Cohn a adăugat că nu vede o revenire rapidă a economiei locale înviitorul apropiat, deoarece multe industrii sunt afectate şi nuexistă semnale suficiente de investiţii care să determine reluareacreşterii economice. "Pe noi ne-a salvat exportul şi faptul căne-am păstrat aceiaşi clienţi de ani de zile şi am crescutproducţia pe baza creşterii lor. Suntem însă afectaţi de creştereacostului utilităţilor", a mai spus proprietarul Ecopack, care aavut afaceri de 15,5 mil. euro în 2009. El a completat căagricultura are o participaţie redusă la furnizarea de materiiprime pentru industrializare şi că gazul mai ieftin nu esteaccesibil, deoarece este oferit de autorităţi doar companiilor cuun consum foarte mare pe oră. În plus, deşi Ecopack intenţiona sădemareze două mari proiecte de investiţii prin intermediulfondurilor europene, accesarea acestora se face foarte greu, iaruneori finanţarea este acordată mult prea târziu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO