Vladimir Cohn, Ecopack: Economia nu îşi va reveni rapid, lipsesc investiţiile productive

Ziarul Financiar 23.08.2010

Vladimir Cohn, proprietarul producătorului de ambalaje din hârtie şi carton Ecopack Ghimbav, susţine că Ministerul Economiei ar trebui să se consulte mai des cu mediul privat şi că o soluţie pentru unele dintre problemele actuale ale economiei ar fi realizarea de parteneriate între cele două. "Ar trebui să existe un dialog între economia privată şi Ministerul Economiei. În 15 ani de activitate locală nu ne-a chemat nimeni de la minister să ne întrebe ce probleme avem în industria celulozei şi a hârtiei. Politica economică actuală este bazată strict pe idei electorale.

De aceea, în timp ce autostrăzile sunt făcute în parteneriat public-privat în alte ţări, la noi acest lucru nu se acceptă, pentru că ar însemna eliminarea politicului din ecuaţie", a declarat omul de afaceri. Omul de afaceri susţine că adevăratul nivel al economiei locale a fost cel din anul 2005, perioadă urmată de trei ani de creştere economică falsă. "La ora actuală nu văd nicio entitate investiţională capabilă să adauge miliarde la PIB, pentru că suntem într-un blocaj. În plus, capacitatea capitalismului privat din România nu există." Totodată, băncile sunt foarte ezitante să mai acorde finanţări şi au uşile deschise doar pentru companiile care s-au dovedit de-a lungul timpului buni clienţi.

Cohn a adăugat că nu vede o revenire rapidă a economiei locale în viitorul apropiat, deoarece multe industrii sunt afectate şi nu există semnale suficiente de investiţii care să determine reluarea creşterii economice. "Pe noi ne-a salvat exportul şi faptul că ne-am păstrat aceiaşi clienţi de ani de zile şi am crescut producţia pe baza creşterii lor. Suntem însă afectaţi de creşterea costului utilităţilor", a mai spus proprietarul Ecopack, care a avut afaceri de 15,5 mil. euro în 2009. El a completat că agricultura are o participaţie redusă la furnizarea de materii prime pentru industrializare şi că gazul mai ieftin nu este accesibil, deoarece este oferit de autorităţi doar companiilor cu un consum foarte mare pe oră. În plus, deşi Ecopack intenţiona să demareze două mari proiecte de investiţii prin intermediul fondurilor europene, accesarea acestora se face foarte greu, iar uneori finanţarea este acordată mult prea târziu.