Ziarul de Duminică

Wireless de Siberia

05.09.2008, 01:07 31

Incepand cu anii '60, la Akademgorodok s-a format o efervescenta comunitate stiintifica - in fapt, aici erau stransi si tinuti intr-un regim de lux si semicaptivitate toti cercetatorii, oamenii de stiinta si inventatorii din URSS, de la matematicieni, fizicieni, chimisti si biologi la psihologi, sociologi si politologi. La Akademgorodok s-a dezvoltat programul spatial rusesc, tot aici au fost inventate si testate cele mai eficiente arme ale Armatei Rosii si, nu in ultimul rand, in cadrul unui experiment social in creuzet, tinut top secret, la mijlocul anilor '80, aici a aparut conceptul de perestroika, care, odata verificat, avea sa fie adoptat ca politica de stat de catre Mihail Gorbaciov.
Pentru a multumi oamenii de stiinta de la Akademgorodok, Kremlinul a dictat si dezvoltarea unei ample ecotransformari: o parte a padurilor dimprejurul lacului Obi a fost taiata, iar in locul lor au fost aduse milioane de tone de nisip care au fost amenajate intr-o imensa plaja artificiala. Senzatia pe care o ai, odata ajuns acolo, este ca te afli cu adevarat la mare: lacul este atat de impozant, incat nu i se vad tarmurile, cand bate vantul se formeaza chiar valuri, iar atmosfera echivaleaza cu cea de la Nisipurile de Aur. Pe aceasta plaja, datorita lacului, care actiona ca un imens curatator ceresc, raspandind norii din acea zi de 1 august, aveam garantii de 60% ca cerul va fi precum cristalul - adica cea mai buna prognoza pentru eclipsa din intreaga lume. Paradoxal, in afara de noi, in ziua eclipsei, plaja de la Akademgorodok a fost aproape pustie. Asta pentru ca a existat un mic "truc", prognoza meteo, care nu arata defel promitator: dimineata - innorat, la pranz - soare cu nori si furtuna de nisip, dupa-amiaza - senin. Dintre toti vanatorii de eclipse, noi am fost singurii care am crezut in expertiza NASA si am ramas pe plaja. Soarele a intrat in partialitate incepand cu ora locala 16.30, iar totalitatea a fost atinsa 45 de minute mai tarziu. In numarul urmator al revistei Descopera, care apare pe 5 septembrie, in cadrul unui fotoreportaj special, aveti ocazia sa descoperiti cele mai fascinante fotografii realizate acolo. Recunoasterea suprema a muncii noastre a venit pe 7 august, cand site-ul NASA, portalul numarul unu la nivel mondial dedicat fenomenelor astronomice, a ales drept Imaginea Zilei tocmai una dintre fotografiile realizate de noi.
Morala acestei povesti e simpla: gratie internetului am avut acces la experienta mai multor cercetatori. De asemenea, pe plaja ne-am reglat fin focusul aparatelor foto cu ajutorul unui laptop performant Panasonic Toughbook, care ne dadea permanent feedback de la Retea. Imediat dupa evenimentul astronomic, intorsi in Novosibirsk, am transmis wireless din mijlocul Siberiei fotografiile in tara, la Pro TV si Mediafax si peste Ocean, la NASA. Pentru a parafraza un papitoi de la televizor: traim in websocietate, iar asta ne ocupa tot timpul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO