Ziarul de Duminică

Valoarea latină a culturii engleze/ de Ziarul de duminică

Valoarea latină a culturii engleze/ de Ziarul de duminică

Valoarea latină a culturii engleze

02.12.2011, 00:02 88

Contemporary Literature Press, sub auspiciile Universităţii din Bucureşti, în colaborare cu British Council şi Institutul Cultural Român, anunţă publicarea volumului Valoarea latină a culturii engleze de Dragoş Protopopescu. Ediţia este îngrijită de C. George Săndulescu şi Lidia Vianu.

Prelegerea Valoarea latină a culturii engleze a fost rostită de Dragoş Protopopescu (1892-1948) atunci când a fost numit şef al Catedrei de Engleză de la Cernăuţi, în perioada când acesta făcea parte din România.

Anglist strălucit, autorul abordează predarea limbii şi civilizaţiei engleze în România din perspectiva ideii că întreaga cultură anglo-saxonă este modelată de limba latină şi civilizaţia romană. Perspectiva aceasta nu este una obişnuită. Ideea de geniu a acestei prelegeri este aceea că, după modelul şi în continuarea Imperiului Roman, Anglia a clădit al doilea Imperiu mare al lumii. Cel dintâi a dat limba unui continent. Cel de-al doilea a făcut din engleză limba lumii întregi.

Spiritul englez, afirmă autorul, se sprijină pe valori latine asimilate de-a lungul istoriei, de la cuceririle romane la cucerirea normandă şi la prelungirea clasicismului greco-latin chiar până în secolul al XVIII-lea. Faptul că limba română nu s-a apropiat de cultura şi limba engleză decât în secolul al XIX-lea se datorează istoriei frământate a teritoriului ei.
Teoria lui Dragoş Protopopescu se adresează, în fapt, cititorului român de azi, pentru care limba engleză este indispensabilă. Ea a depăşit continentul colonizat de limba latină, ale cărei valori le-a încorporat. Limba engleză este astăzi mai mult decât un instrument de comunicare universală: computerul şi internetul au transformat-o într-un imperiu intelectual fără graniţe.

Volumul Valoarea latină a culturii engleze, de Dragoş Protopopescu s-a lansat oficial la 1 decembrie 2011 şi poate fi descărcat la adresa de internet:

http://editura.mttlc.ro/dragos.protopopescu-valoarea-latina-a-culturii-engleze.html

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO