Ziarul de Duminică

Universul Gheorghiu/ de Anamaria Smigelschi

Universul Gheorghiu/ de Anamaria Smigelschi

GALERIE FOTO

Autor: Anamaria Smigelschi

07.12.2012, 00:03 922

Un mare artist al secolului XX, Ion Gheorghiu, Alin pentru prieteni, timp de 45 de ani s-a impus în elita plasticii româneşti şi internaţionale, exprimându-se în pictură, sculptură, artă decorativă şi, câteodată, în scris.
Un artist pentru care talentul înseamnă, înainte de toate, o mare răspundere, inteligent şi cultivat, harnic şi laborios, cu o necruţătoare disciplină a lucrului zilnic ("Inspiraţia, dacă există, trebuie să te găsească la şevalet cu pensula în mână"), folosind numai mijloace tradiţionale, a dezvoltat o tehnică desăvârşită de glasiuri, frotiuri, suprapuneri savante - un centimetru pătrat din oricare pânză a sa e o nestemată. A trecut natural de la figurativ la non-figurativ, treptat, fără salturi surprinzătoare, fiecare etapă din creaţia sa fiind la fel de cuceritoare şi recognoscibilă.
Artă care nu descrie, ci reface, pictura lui Gheorghiu, generic denumită, de la o vreme (1970) GRĂDINĂ SUSPENDATĂ, unde morfologii şi forme naturale - sămânţă, floare, fruct - explodează în deformări de structuri antrenând concentric unde de propagare infinit reverberate, se adună mai apoi după 1985 în COMPOZIŢII fără titlu, alcătuiri organice din aceleaşi forme-arhetip sudate într-un tot unitar, cu sentiment sacru, o variantă a muntelui ca imagine a lumii, ca imagine a legăturii pământ-cer. Filiaţia din icoana pe sticlă e o evidenţă nu numai prin cromatică, ci şi prin desenul prezent mereu, osatură coordonatoare a formelor sale. Candoarea umilului iconar anonim, "bătăile lui de inimă", se simt în pictura lui Gheorghiu, auresc imaginea cu lirism şi armonie.
Sculpturile - HIMERE - un îndrăzneţ salt în spaţiu, nu împlinesc numai ideea fundamentală a formelor picturale, ci trăiesc cu o forţă monumentală neobişnuită.
Gheorghiu nu poate fi încadrat în nici un curent, printr-o operă de o vastitate copleşitoare el a zidit o lume paralelă, credibilă, o altă realitate bazată pe legi precise, ruptură şi echilibru.
Un univers zugrăvitor de geneze, UNIVERSUL GHEORGHIU.
Ion Alin Gheorghiu:
"Sigur, toate lucrările mele par inventate. Dar atunci şi viaţa e o invenţie. Închipuieşte-ţi ce puţin trebuia să se întâmple să avem altă viaţă.
Aşa că noi trăim o variantă a ei,
o variantă a vieţii noastre care poate avea mii de variante.
Dar până la urmă destinul a decis.
Destinul sau altcineva.
Aşa că pictura mea e o variantă posibilă.
Putea să fie alta, dar în nici un caz nu e o invenţie.
E o observaţie."

"Pictura seamănă cu deşertul.
Când ai ajuns, în sfârşit, la capătul dunei de nisip şi crezi că s-a terminat,
de acolo, de sus, vezi sute de dune mai departe.
Şi iar cobori şi iarăşi urci până când, într-o zi, nu mai ai apă."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO