Ziarul de Duminică

Un nou sediu Goldart, cu tablouri de excepţie

Un nou sediu Goldart, cu tablouri de excepţie

Sediu Goldart

Autor: Stelian Turlea

11.04.2011, 11:17 492

Pe Calea Dorobanţilor, la două sute de metri de intersecţia cuŞtefan cel Mare, în spatele blocului la parterul căruiafuncţionează de ceva vreme salonul de remodelare corporalăAfrodita, se află o clădire cenuşie, paralelipipedică şi cu unetaj, unde a fost deschis cândva Clubul oamenilor de afaceri "Latemplu". Din 11 aprilie, la etajul clădirii se află noul sediu alCasei de Licitaţii Goldart.

E un spaţiu expozitional generos, rafinat, primitor, al căruidesign a fost gândit şi proiectat de Mihnea Ghilduş. A primitnumele de "Galeria Goldart - Dorobanţi" şi este un complex culturalcu sală de expoziţii, sală de licitaţii, birouri de primire,expertizare şi evaluare şi birouri administrative. Un spaţiu încare se vor putea organiza nu numai expoziţii, ci şi miniconcerte,lansări de carte, conferinţe pe teme culturale ("fără morgă şidestinse", ţine să precizeze Alexandru Ghilduş). De altfel,deschiderea către alte domenii culturale - muzică, teatru,literatură, film - şi către evenimente profesionale şi ştiinţificede înalt nivel care promovează produse şi servicii competitiveromâneşti este un obiectiv imediat şi pe termen lung, anunţat odatăcu inaugurarea acestui spaţiu în mod evident destinat dialoguluicultural. Galeria Goldart -Dorobanţi se adaugă celorlalte sedii alecasei de licitaţii - Galeria de Artă Goldart Hilton şi Galeria deArtă şi Design DZNR, situată în starda Puţul cu Plopi.

Primele evenimente organizate în noul sediu se numără expoziţiaorganizată luni, 11 aprilie - care marchează inaugurarea sediuluişi în cadrul căreia sunt expuse operele licitate câteva zile maiapoi, pe 14 aprilie, în a 67-a licitaţie. Colecţionarii pot admiraşi cumpăra opere rare ale celor mai reprezentativi artişti plasticiromâni: Ştefan Luchian, Nicolae Tonitza, Iosif Iser, SamuelMutzner, Octav Bancilă, Rudolf Schweitzer Cumpăna, Kimon Loghi şialţii la fel de însemnaţi.

"Pierrot", este unul dintre cele mai reuşite portrete din creaţialui Ştefan Luchian. Subiectul, un personaj din Commedia del Arte,înveşmântat in cunoscutul port alb, îi prilejuieşte autorului ovirtuoasă lectie picturală. Lucrarea este estimată la140.000-150.000 euro şi provine din colecţia dr. Coleanu.

O altă piesă de referinţă din licitatie este "Curte la Mangalia" deNicolae Tonitza. Acesta a fost unul dintre cei mai complecşipictori ai peisajului dobrogean. Majoritatea peisajelor luiinfatiseaza fie acoperisuri, fie curti interioare modeste cărorale-a descris acareturile văzute de sus. Atmosfera tihnită,învăluită într-o inegalabilă lumină proaspată, face din acestpeisaj una dintre cele mai izbutite imagini estivale create deTonitza. Estimarea se situeaza intre 75.000-85.000 euro.

Alte piese de exceptie sunt: "Studiu pentru regele nebun" deCorneliu Baba, datat 1972, din colectia Constanţa Baba, "Siesta",ulei/carton de Iosif Iser, estimat la 18.000-20.000 euro si o guasade acelasi autor, lucrarea realizata in perioada venezelueana,"'Ingradina", ulei de Samuel Mutzner, estimata la 25.000-30.000 euro,trei lucrări de mare forta ale lui Octav Bancila, dintre care unportret expresiv, de mari dimensiuni, intitulat "Rabinul", un"Copil asezat" de G.D. Mirea, două picturi rafinate deVermont.

Arta contemporană este strălucit reprezentată de lucrări semnate dePaula Ribariu, Mircea Roman, Aurel Vlad, Alexandru Ghilduş, IonIancuţ, Augustin Costinescu, Ana Ruxandra Ilfoveanu.

În imagini:
1. "Pierrot" de Stefan Luchian
2. "Curte la Mangalia" de Nicolae Tonitza
3. "In gradina" de Samuel Mutzner
4. "Siesta" de Iosif Iser

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO