Un nou sediu Goldart, cu tablouri de excepţie

Autor: Stelian Turlea 11.04.2011

Pe Calea Dorobanţilor, la două sute de metri de intersecţia cu Ştefan cel Mare, în spatele blocului la parterul căruia funcţionează de ceva vreme salonul de remodelare corporală Afrodita, se află o clădire cenuşie, paralelipipedică şi cu un etaj, unde a fost deschis cândva Clubul oamenilor de afaceri "La templu". Din 11 aprilie, la etajul clădirii se află noul sediu al Casei de Licitaţii Goldart.

E un spaţiu expozitional generos, rafinat, primitor, al cărui design a fost gândit şi proiectat de Mihnea Ghilduş. A primit numele de "Galeria Goldart - Dorobanţi" şi este un complex cultural cu sală de expoziţii, sală de licitaţii, birouri de primire, expertizare şi evaluare şi birouri administrative. Un spaţiu în care se vor putea organiza nu numai expoziţii, ci şi miniconcerte, lansări de carte, conferinţe pe teme culturale ("fără morgă şi destinse", ţine să precizeze Alexandru Ghilduş). De altfel, deschiderea către alte domenii culturale - muzică, teatru, literatură, film - şi către evenimente profesionale şi ştiinţifice de înalt nivel care promovează produse şi servicii competitive româneşti este un obiectiv imediat şi pe termen lung, anunţat odată cu inaugurarea acestui spaţiu în mod evident destinat dialogului cultural. Galeria Goldart -Dorobanţi se adaugă celorlalte sedii ale casei de licitaţii - Galeria de Artă Goldart Hilton şi Galeria de Artă şi Design DZNR, situată în starda Puţul cu Plopi.

Primele evenimente organizate în noul sediu se numără expoziţia organizată luni, 11 aprilie - care marchează inaugurarea sediului şi în cadrul căreia sunt expuse operele licitate câteva zile mai apoi, pe 14 aprilie, în a 67-a licitaţie. Colecţionarii pot admira şi cumpăra opere rare ale celor mai reprezentativi artişti plastici români: Ştefan Luchian, Nicolae Tonitza, Iosif Iser, Samuel Mutzner, Octav Bancilă, Rudolf Schweitzer Cumpăna, Kimon Loghi şi alţii la fel de însemnaţi.

"Pierrot", este unul dintre cele mai reuşite portrete din creaţia lui Ştefan Luchian. Subiectul, un personaj din Commedia del Arte, înveşmântat in cunoscutul port alb, îi prilejuieşte autorului o virtuoasă lectie picturală. Lucrarea este estimată la 140.000-150.000 euro şi provine din colecţia dr. Coleanu.

O altă piesă de referinţă din licitatie este "Curte la Mangalia" de Nicolae Tonitza. Acesta a fost unul dintre cei mai complecşi pictori ai peisajului dobrogean. Majoritatea peisajelor lui infatiseaza fie acoperisuri, fie curti interioare modeste cărora le-a descris acareturile văzute de sus. Atmosfera tihnită, învăluită într-o inegalabilă lumină proaspată, face din acest peisaj una dintre cele mai izbutite imagini estivale create de Tonitza. Estimarea se situeaza intre 75.000-85.000 euro.

Alte piese de exceptie sunt: "Studiu pentru regele nebun" de Corneliu Baba, datat 1972, din colectia Constanţa Baba, "Siesta", ulei/carton de Iosif Iser, estimat la 18.000-20.000 euro si o guasa de acelasi autor, lucrarea realizata in perioada venezelueana,"'In gradina", ulei de Samuel Mutzner, estimata la 25.000-30.000 euro, trei lucrări de mare forta ale lui Octav Bancila, dintre care un portret expresiv, de mari dimensiuni, intitulat "Rabinul", un "Copil asezat" de G.D. Mirea, două picturi rafinate de Vermont.

Arta contemporană este strălucit reprezentată de lucrări semnate de Paula Ribariu, Mircea Roman, Aurel Vlad, Alexandru Ghilduş, Ion Iancuţ, Augustin Costinescu, Ana Ruxandra Ilfoveanu.

În imagini:
1. "Pierrot" de Stefan Luchian
2. "Curte la Mangalia" de Nicolae Tonitza
3. "In gradina" de Samuel Mutzner
4. "Siesta" de Iosif Iser