Ziarul de Duminică

Umor fortat

04.07.2008, 16:15 22

Nu ne vine deloc sa radem constatand ca autorul adauga pe lista cuvintelor de origine daca frantuzescul "viziune" numai pentru ca seamana cu "vizuina".

Laurentiu Orasan este un om cultivat si un profesionist al scrisului, in sensul ca foloseste limba romana cu precizie, in cunostinta de cauza. Greseala sa consta in convingerea ca poate scrie literatura umoristica, in conditiile in care tocmai umorul ii lipseste. El incearca sa fabrice umor, folosindu-si experienta de cititor, insa ceea ce rezulta este un simulacru de umor, care nu face pe nimeni sa rada.
Ultima sa carte, Dictionar cu umor geto-dacic (Bucuresti, Criterion Publishing, 2008), este ingenios conceputa, ca o enciclopedie parodica a civilizatiei geto-dace. Dar aproape toate jocurile de cuvinte si aluziile au ceva cautat, chinuit si sunt lipsite de haz:
"Daca viezure si vizuina - cuvinte eminamente geto-dace, la care nu stim daca veti ajunge in acest dictionar - descriu microcosmosul nostru, numit mai popular - padure, cuvantul viziune descrie aspiratia noastra catre lumea larga, macro-cosmos si Universul nemarginit.
Prefixul "vizi" a fost preluat, de altfel, de la goti. Dar viziunea vizigotilor s-a limitat la Atlantic. Viziunea noastra nu a cunoscut niciodata limite. Poate si datorita faptului ca noi am ramas devotati inmultirii pur aritmetice, si nu ne-am aventurat in domeniul lui epsilon si al analizei matematice pline de limite de tot felul."
Nu ne vine deloc sa radem constatand ca autorul adauga pe lista cuvintelor de origine daca frantuzescul "viziune" numai pentru ca seamana cu "vizuina".
Aceasta asemanare a fost remarcata de multi altii (de Marin Sorescu, de exemplu, care a utilizat calamburul "viziunea vizuinii" ca titlu de roman) si, in plus, nu este prin nimic amuzanta.
De asemenea, nu ne vine deloc sa radem identificand coincidenta dintre primele patru litere ale cuvantului "viziune" si primele patru litere ale cuvantului "vizigoti". Se mai putea apela la "vizir", la "vizitator", dar care ar fi fost poanta?
Rareori descoperim cate un licar de umor in cartea lui Laurentiu Orasan. Tot aducand in discutie cuvinte care incep cu "vizi", autorul explica la un moment dat, cu o seriozitate de om de stiinta, ca noi, geto-dacii am fost superiori vesticilor prin faptul ca nu am purtat viziera:
"In bataliile de la Nicopole, sau de la Marienburg, cavalerii apuseni n-au vazut nici macar ca au fost invinsi. Si asta din cauza vizierelor lor inguste. Noi, fara viziera, am vazut clar..."
Este comica ideea ca occidentalii, din cauza vizierelor, n-au vazut nici macar ca au fost invinsi. Dar cartea cuprinde prea putine glume reusite, de acest fel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO