Ziarul de Duminică

ULTIMA ORA / Atlasul Mitocaniei trage semnalul de alarma

ULTIMA ORA / Atlasul Mitocaniei trage semnalul de alarma
02.07.2009, 13:53 126

 
Ce este mitocanul ne explica, intre altii, Neagu Djuvara: "Omul care foloseste un limbaj grosolan si care baga furculita in farfuria ta".
Atlas fiind, volumul cuprinde si o schema cu raspandirea mitocanului: la cumparaturi – Indolenta de Magazin, Taranul de Mall; pe strada, in mijloacele de transport in comun – Cocalarul de Trafic, Necioplitul de Santier, Toparlanul de Transport in Comun, Ciumetele de Parcare; in cluburi, restaurante si cafenele – Batranelul de Discoteca, Marlanul de Dorobanti, Baiatul de Bani Gata, Mogaldanul de Paza, Daunatoarea de Portofel, Nasolul de Restaurant, Pitipoanca de Companie; la sport – Ghiolbanul de Galerie, Ingalatul de Gym; la teatru, in cinematografe, la expozitii – Snobul de Eveniment, Badaranul de Cinematograf, Bagatorul in Fata la Coada, Mocangiul de Vernisaj; in aer liber – Pomanagiul de Campanie Electorala, Mojicul de Iarba Verde, Preacuvioasa de Ingramadeala; la birou – Mitocanul de Birou, Sefutul de Companie, Atarnatoarea de Expat; pe langa casa - Trelingarul de Coltul Starzii; pe internet – Anonimul de Forum.
Se trece apoi la o ampla panorama (Codrul Bunelor Maniere), trecut, prezent si viitor, de la mitocanul lui Caragiale pana la "mitocromul" viitorului. Textele savuroase sunt semnate de Liviu Mihaiu, Radu Paraschivescu, Mihai Dobrovolschi, Calin Gheorghe, Vlad Craioveanu, Bogdan Serban, Alex Vidia, Marius Vintila, Matei Oprina, Iulian Tanase, Mitos Micleusanu, Bogdan Ciuclaru si Cristian Tudor Popescu.
La inceput a fost o simpla camapnie Radio Guerrilla, condusa de Liviu Mihaiu, campanie care a prins repede si adanc. „Radio Guerrilla – spune Mihaiu – trebuia sa faca ceva. Vulgaritatea noastra comportamentala ajunsese irespirabila: curva fara lexic, fotbalistul gelat sunt modelele supreme de succes in scoli, hotul troneaza arogant la teve, mandru de libertatea sa de circulatie, baiatul de bani gata parvenit din holdup-urile tatalui, ce mai, bunul-simt era umilit, pus la colt pe coji de nuca tare. (...) M-am gandit ca acest volum ar trebui sa fie mai mult decat o razbunare de-a noastra, ar trebui sa intre-n materia cenusie obligatorie a scolii." Volumul mai include texte cu idei noi de la ascultatori, care completeaza Atlasul: de pilda, Calicul de All Inclusive, Cocalarul de Trafic, Boschetul de Tren s.a. Si, bineinteles, un test de bune maniere, cu 20 de intrebari dintre cele peste 200 adresate ascultatorilor de-a lungul a sase saptamani de concurs de bune maniere.
O carte plina de umor fin, care vrea sa ne convinga de faptul ca nu e chiar totul pierdut si ca relatiile interumane pot imbraca si „camasa civilizatiei". Daca cei care mai cred in niste valori nu dau bir cu fugitii...
 
STELIAN TURLEA (n. 1946) a urmat studii de filologie (1968) si filosofie (1976), la Bucuresti, a fost aproape trei decenii redactor de politica externa la revista „Lumea", a condus, dupa 1989, revistele „Lumea", „Zig-Zag", apoi ziarul „Meridian", dupa care a lucrat in televiziune, ca sef al departamentului de stiri al Antenei 1. Din 1996 lucreaza la PRO TV, din 2000 este si editor senior al Ziarului de Duminica. Este autorul a zece carti de publicistica, zece romane, opt carti pentru copii si doua traduceri. A ingrijit trei albume. A primit Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatura pentru copii (2003), Premiul Asociatiei Editorilor din Romania (AER) pentru literatura pentru copii (2005), Premiul Special al Uniunii Scriitorilor (2006), Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti (2007). A fost nominalizat la Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatura pentru copii in 2000 si Premiul AER pentru roman in 2003.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO