Ziarul de Duminică

TRADUCERI/ Martora la nasterea Israelului

TRADUCERI/ Martora la nasterea Israelului
16.02.2010, 14:38 34
"Aceasta e povestea mea. Cunoaste un evreu si vei descoperi opoveste. Si totusi, daca nu-ti place literatura picaresca, plina deaventuri incredibile si explicatii savante, fereste-te de evrei.Daca doresti o poveste sincera, gaseste-ti pe altcineva. S-ar puteasa apuci sa spui si tu ceva. Cum se incepe o fraza?
- Asculta..."
In urma cu doi ani, cand aparea la Editura Leda "Rochia ceanoua" (o excelenta radiografie a unei societati in care se desfacsi se consuma destinele a doua generatii de emigranti), se spuneaca romanul poate concura la titlul de cea mai buna carte strainaaparuta in România lui 2008. Dupa nici un an, aceeasi editurapublica o noua traducere din Linda Grant, "Am trait vremurimoderne"*, o alta poveste de emigrant.
Linda Grant s-a nascut la Liverpool in 1951, este fiica unoremigranti est-europeni, a studiat in Canada, a lucrat ca jurnalistla "The Guardian" si a publicat mai multe romane, pentru uneleobtinand importante premii. Romanul de fata a aparut in MareaBritanie in anul 2000.
Actiunea incepe in primavara lui 1946, cand o tanara evreica(si coafeza) din cartierul londonez Soho se imbarca spre Palestina,unde se aduna evrei din toata Europa, unii refugiati, altii doaridealisti, cu gândul sa inceapa o viata noua intr-o taranou-constituita - dar pe atunci inca in embrion (Israelul se vadeclara stat de sine statator abia in mai 1948). In stralucitorulsi cosmopolitul oras Tel Aviv, construit din beton si vopsit in albstralucitor, totul pare cu putinta - o noua identitate pentru toti,un nou tip de evreu, de femei. In kibutzurile aparute in diferitecolturi ale tarii, unde lucreaza si traiesc cu deosebire imigrantidin Est, se incearca implantarea unui fel de socialism si creareaunui tip nou de evreu. Evelyn, care se pricepe la deghizari, nurezista in kibutz, vine in oras si se reinventeaza si ea pe aceltarâm al tuturor posibilitatilor, isi creeaza o identitate noua sipentru o vreme e coafeza in Tel Aviv, ducand o viata departe dezbuciumul tarii, care ajunge totusi la ea. Ajunsa intr-o lume undepasiunea se impleteste cu idealismul, ea se indragosteste deJohnny, evreu care face parte din grupurile ce lupta cuautoritatile britanice, considerat prin urmare de acestea terorist,prins si inchis la un moment dat, cand viata eroinei este data cutotul peste cap. Sunt anii dinaintea crearii statului Israel,eroina traieste, indirect insa, atmosfera sufocanta si primejdioasaa atentatelor si a razboiului pe cale sa izbucneasca intre evrei siarabi. Eroina nu-si mai gaseste iubitul, dar, printr-un concurs deimprejurari potrivnice, se imbarca pe un vapor spre a reveni inAnglia, cunoaste in Franta un barbat cu care se casatoreste sirevine in Israel abia dupa cateva decenii, cand nu mai recunoastenimic din orasul Tel Aviv care se inaltase sub ochii ei, asa cum numai intelege nimic nici din conceptiile oamenilor.
"Iata o evocare a unor vremuri de formidabil optimism sisperanta, când un nou Ierusalim se voia construit in plin desert.Linda Grant construieste o tema grandioasa dintr-o multitudine deobservatii
marunte, parca facute la microscop… O scriitoare de mare talent."(Polly Toynbee)
In ciuda faptului ca a fost acuzata de plagiat, Linda Grant acastigat cu acest roman Premiul Orange, in dauna lui Zadie Smith("Dinti albi")

* Linda Grant - "Am trait vremuri moderne". Editura Leda.Traducere din limba engleza de Adina si Gabriel Ratiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO