Ziarul de Duminică

TRADUCERI / Cum te urmareste o experienta radicala cu „Viteza luminii”

TRADUCERI / Cum te urmareste o experienta radicala cu „Viteza luminii”
30.03.2010, 16:31 19

Javier Cercas este un scriitor spaniol tanar (s-a nascut in1962), dar se numara printre cei mai apreciati. Autor de romane,povestiri, eseuri, a mai publicat "Soldatii de la Salamina",incununat cu numeroase premii. Romanul de fata este despreprietenia cu un veteran al razboiului din Vietnam, pe care eroul,scriitor el insusi, il intalneste cand preda niste cursuri laUniversitatea din Urbana, SUA.
Rodney Falk, fost luptator din Vietnam, retras si inabordabil, estemacinat de secretul trecutului sau. A facut parte dintr-o unitatespeciala al carei scop era uciderea fara discernamant a tuturorcelor care se gaseau in zonele in care actionau fortele comunisteVietcong, prin urmare are in spate uciderea a numerosi copii,batrani si femei a caror singura vina era ca traiau in acele zone."Escadronul comisese grozavii fara numar, pe care Rodney nu ledetaliase ori nu voise sa le detalieze, iar cand, in sfarsit,escadronul fusese dizolvat, membrii lui jurasera sa pastreze tacereasupra acestora. Dar cand la inceputul anilor 1970, Pentagonulcrease o comisie pentru investigarea crimelor de razboi comise deTiger Force, Rodney hotarase sa rupa pactul tacerii si sacolaboreze cu ea. Fusese singurul membru al escadronului care ofacuse, dar nu folosise la nimic: daduse de mai multe orideclaratii in fata comisiei, dar nu reiesise limpede decatostilitatea deschisa a combatantilor si camarazilor lui de arme(care l-au considerat turnator) si ostilitatea voalata a restuluiarmatei (care l-a considerat si ea turnator), caci, odata ajunsraportul la Casa Alba, cineva hotarase ca era cel mai bine sa fiearhivat. In fond, adevarul nu intereseaza pe nimeni. Dupa ce seprezentase in fata comisiei, Rodney primise cateva amenintari cumoartea; apoi incetasera si, ani la rand, crezuse ca totul fusesedat uitarii." Dar trecutul acesta il urmareste si, cand alti fosticamarazi se sinucid, iar el e gasit de un ziarist care insista sa-iafle relatarea despre Tiger Force si s-o publice, Rodney sesinucide.
Romanul insa nu este numai povestea unei experiente radicale inabisul impenetrabil al raului si al culpabilitatii, o explorare acapacitatii noastre nelimitate de a face rau si a nemarginiteiabsurditati a razboiului, ci si unul despre prietenie si despre cumtrecutul chinuit al unuia va deveni viitorul chinuit al celuilalt."Voi puteti crede ca eram niste monstri, dar nu eram. Eram ca toatalumea. Eram ca voi." "O explorare profunda a atrocitatilorrazboiului si a pacii." scria "The Observer".
Un roman scris intr-un stil admirabil si impecabil tradus.

*) Javier Cercas, "Viteza luminii", Editura Leda. Traduceredin limba spaniola si note de Ileana Scipione.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO