Ziarul de Duminică

Top 10+ este gata de start

Top 10+ este gata de start

Autor: Ziarul de Duminica

18.02.2011, 13:01 31

Editura Polirom le propune cititorilor o nouă colecţie, "Top10+", în care vor apărea capodopere ale literaturii române şiuniversale şi autori îndrăgiţi, laureaţi ai celor mai prestigioasepremii. Preţurile vor fi pentru toate buzunarele.

Primul volum al colecţiei Top 10+ este "Lolita", de VladimirNabokov, 16,95 lei. Din cauza subiectului său extrem de şocant -pasiunea morbidă a unui bărbat matur pentru o fetiţă de doisprezeceani -, romanul "Lolita" a fost respins de editori, fiind publicatîn Statele Unite abia după apariţia sa în Franţa. Poveste a iubiriiobsesive şi blestemate a lui Humbert Humbert pentru nimfeta DoloresHaze, capodopera lui Vladimir Nabokov a fost, pe rînd, carteinterzisă, roman scandalos, obiect de cult, pentru a deveni apoi unroman clasic al secolului XX. Cartea a stat la baza a două celebreecranizări, prima în regia lui Stanley Kubrik, cu James Mason înrolul principal, a doua sub bagheta regizorală a lui Adrian Lyne,cu Jeremy Irons în rolul lui Humbert Humbert.

Volumul al doilea va fi "Aleph", de Jorge Luis Borges, 14, 95lei. Aşa cum Aleph este punctul ce conţine întregul univers,universul literar borgesian se regăseşte în această carteesenţială: oglinzi, labirinturi, vise, biblioteci infinite,cuţitari gaucho, tigri transparenţi sunt teme şi motive pe care lefoloseşte autorul se întoarce mereu pentru a demonstra ceea ce asusţinut întotdeauna, că lumea e o carte ce se rescrie lainfinit.

Volumul al treilea, "Cititorul", de Bernard Schlink, va costa 14,95 lei. Este tulburătoarea poveste a unei iubiri neobişnuite,dintre un adolescent şi o femeie cu douăzeci de ani mai în vîrstă.Povestea lor se întrerupe, dar se reia neaşteptat după cîţiva ani,când tînărul, acum student, îşi regăseşte iubita de altădatăjudecată pentru faptele comise pe vremea cînd era supraveghetoareîntr-un lagăr SS din apropierea Cracoviei. Romanul a inspirat oecranizare de succes (cu Ralph Fiennes şi Kate Winslet în rolurileprincipale), care a fost de cinci ori nominalizată la Oscar şi laPremiile Bafta şi a cîştigat un Glob de Aur.

Al patrulea volum este "Întoarcerea huliganului", de NormanManea, 16, 95 lei. Premiul Médicis Etranger 2006. Revenirea dupămai bine de un deceniu de exil într-o Românie pe care o părăsiseatunci când îi părea că situaţia nu mai poate fi îndurată nicicum,că aerul devenise de nerespirat, iar viaţa, un coşmar cotidian îioferă autorului prilejul de a scrie un roman profund autobiografic,o mărturie cutremurătoare despre ororile istoriei, despretotalitarisme şi tragediile individuale sau colective căroraacestea le-au dat naştere.

În pregătire: Amos Oz, "Să cunoşti o femeie"; Philip Roth,"Complexul lui Portnoy"; Dan Lungu, "Cum să uiţi o femeie"; F.M.Dostoievski, "Jucătorul"; Haruki Murakami, "Pădurea norvegiană";Ian McEwan, "Inocentul"; Florina Ilis, "Cruciada copiilor".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO