Ziarul de Duminică

The Window: 4 Alice/ de Ziarul de duminică

The Window: 4 Alice/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

01.08.2013, 23:49 40

Spectacolul The Window: 4 Alice, conceput de Ana Mărgineanu, şi susţinut de Institutul Cultural Român din New York sub conducerea Corinei Şuteu a fost nominalizat la Premiile New York Innovative Theatre Awards la nu mai puţin de 7 categorii.
Spectacolul a fost prezentat în stagiunea 2012 în vitrina Institutului Cultural Român din New York, adresându-se trecătorilor de pe stradă. Procesul de creare a fost unul inedit. Artista vizuală Daniela Codarcea Kamilliotis a fost invitată să re-imagineze spaţiul de pe 3rd Ave, iar dramaturgul Saviana Stănescu a scris un text special pentru acest spaţiu re-imaginat. Ana Mărgineanu, regizoarea, a coordonat întregul proces. Rezultatul a fost un performance extrem de vizual, fară sonor, ce putea fi urmărit doar din stradă, de pe trotuar. The Window  şi-a propus să spargă convenţia teatrului clasic, în care spectatorul îşi cumpară bilet, intră într-un teatru şi urmareşte un spectacol din fotoliul lui. De data asta, spectatorul deţine controlul  - el poate alege sa stea cateva secunde în fata vitrinei, plecând cu o imagine spectaculoasă, sau să stea ore, urmărind spectacolul iar şi iar, de fiecare dată atent la alte detalii.
Din proiectul The Window au făcut parte două spectacole: „I was just thinking”, text de Sam Hunter, scenografia de Nic Ularu; şi „4 Alice”, text de Saviana Stănescu, scenografia Daniela Kamilliotis, ambele in regia Anei Margineanu. 
Originalitatea spectacolului The Window: 4 Alice – a fost foarte apreciată – cronici elogioase, peste o mie de spectatori şi de curand s-a numarat printre spectacolele cu cele mai multe nominalizări la New York Innovative Theatre Awards, la categoriile:

- Outstanding Ensemble

- Nick Smerkanich, Outstanding Actor in a Lead Role

- Ines Garcia, Outstanding Actress in a Lead Role

- Melanie S. Armer, Outstanding Choreography/Movement

- Daniela Codarcea Kamiliotis, Outstanding Costume Design

- Daniela Codarcea Kamiliotis, Outstanding Set Design

- Outstanding Premiere Production of a Play

La Gala de Anuntare a Nominalizarilor, Ana Margineanu a multumit public Corinei Şuteu, Oanei Radu şi intregii echipe a ICRNY a anului 2012, menţionând că The Window:4 Alice nu ar fi existat fără sprijinul lor.
Câştigatorii pestigioaselor premii vor fi anunţaţi pe 30 Septembrie, 2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO