The Window: 4 Alice/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica 01.08.2013

Spectacolul The Window: 4 Alice, conceput de Ana Mărgineanu, şi susţinut de Institutul Cultural Român din New York sub conducerea Corinei Şuteu a fost nominalizat la Premiile New York Innovative Theatre Awards la nu mai puţin de 7 categorii.
Spectacolul a fost prezentat în stagiunea 2012 în vitrina Institutului Cultural Român din New York, adresându-se trecătorilor de pe stradă. Procesul de creare a fost unul inedit. Artista vizuală Daniela Codarcea Kamilliotis a fost invitată să re-imagineze spaţiul de pe 3rd Ave, iar dramaturgul Saviana Stănescu a scris un text special pentru acest spaţiu re-imaginat. Ana Mărgineanu, regizoarea, a coordonat întregul proces. Rezultatul a fost un performance extrem de vizual, fară sonor, ce putea fi urmărit doar din stradă, de pe trotuar. The Window  şi-a propus să spargă convenţia teatrului clasic, în care spectatorul îşi cumpară bilet, intră într-un teatru şi urmareşte un spectacol din fotoliul lui. De data asta, spectatorul deţine controlul  - el poate alege sa stea cateva secunde în fata vitrinei, plecând cu o imagine spectaculoasă, sau să stea ore, urmărind spectacolul iar şi iar, de fiecare dată atent la alte detalii.
Din proiectul The Window au făcut parte două spectacole: „I was just thinking”, text de Sam Hunter, scenografia de Nic Ularu; şi „4 Alice”, text de Saviana Stănescu, scenografia Daniela Kamilliotis, ambele in regia Anei Margineanu. 
Originalitatea spectacolului The Window: 4 Alice – a fost foarte apreciată – cronici elogioase, peste o mie de spectatori şi de curand s-a numarat printre spectacolele cu cele mai multe nominalizări la New York Innovative Theatre Awards, la categoriile:

- Outstanding Ensemble

- Nick Smerkanich, Outstanding Actor in a Lead Role

- Ines Garcia, Outstanding Actress in a Lead Role

- Melanie S. Armer, Outstanding Choreography/Movement

- Daniela Codarcea Kamiliotis, Outstanding Costume Design

- Daniela Codarcea Kamiliotis, Outstanding Set Design

- Outstanding Premiere Production of a Play

La Gala de Anuntare a Nominalizarilor, Ana Margineanu a multumit public Corinei Şuteu, Oanei Radu şi intregii echipe a ICRNY a anului 2012, menţionând că The Window:4 Alice nu ar fi existat fără sprijinul lor.
Câştigatorii pestigioaselor premii vor fi anunţaţi pe 30 Septembrie, 2013.