Ziarul de Duminică

Statu-quo?

Statu-quo?
04.11.2008, 15:41 25

Publicatiile mai sobre vor face bilanturi si proiectii rationale. Celelalte vor aluneca frivol spre astrologie, parapsihlogie si alte vorbe de claca. Nu vreau sa anticipez. Nici nu pot. Pentru ca lumea in care traim e tot mai slab predictibila. 

S-ar putea ca 2009 sa livreze Revolutia Obama. S-ar putea, dimpotriva, ca noul an sa-i ofere lui John McCain ocazia de a revizita doctrina neoconservatoare intr-o lectura mai putin ideologica. In linii mari, datele geopolitice ale anului curent se vor mentine. Statele nucleare vor afirma la fel de vocal ca puterile nucleare emergente reprezinta principala amenintare la adresa stabilitatii mondiale. Israelul condus de Tzipi Livni va ridica fara oprelisti Zidul menit sa traseze frontiera cu viitorul stat palestinian. Prin politica de sarm a tanarului presedinte Bashar al Assad, Siria isi va negocia iesirea catifelata de pe lista asa-numitelor "rough states". China va dezvolta investitiile africane, va compune cu Iranul si va ramane principalul partener economic al SUA. Chavez isi va construi neabatut fantasmaticul cartel retorico-populist, antiamerican si prorus. Georgia va intra tot mai mult in gestiunea UE, care va trimite, dupa observatori, ajutoare de reconstructie si fonduri pentru consolidarea democratiei. Ucraina, sfasiata de cronicul ei conflict politic intern, va ocupa aceeasi neconfortabila zona-tampon. E posibil ca irlandezii sa mearga iarasi la referendum si sa voteze faimosul minitratat constitutional, al carui prestigiu a crescut gratie presedintiei franceze a Consiliului European, care a reusit sa gestioneze, mai eficient chiar decat americanii, efectele crizei financiare din aceasta toamna. Evident, lista de "fenomene anuntate" s-ar putea lungi indefinit.
Si atunci, de ce sa ne temem? Terra nu va fi nici mai buna, nici mai rea. Tendintele deja antamate vor primi noi confirmari factuale. Mi-e greu totusi sa fiu atat de linistit. Nu e nevoie sa recurgem la tema intolerabilei perversitati a naturii umane pentru a presupune ca actualul Deranjament din interiorul sistemului international se apropie de un final potential exploziv.
Nici unul dintre proiectele menite sa amelioreze starea de fapt mondiala nu a depasit etapa intentiilor pioase. Decalajul Nord-Sud. Protocolul Kyoto. Acordurile Doha. Obiectivele Mileniului. Strategia Lisabona. Dialogul Civilizatiilor. Reforma NATO. Reforma ONU. Reforma OSCE. Reforma FMI. Ce sa mai vorbim despre capturarea lui Bin Laden! Vorbe, vorbe, dublate de telescopaje birocratice si organigrame proliferante... In vreme ce tensiunile reale - traduse prin stari de spirit "insurgente" - se acumuleaza subteran pretutindeni. Chiar daca legiuni de experti ingana duioase cantece de leagan la urechea noastra mereu dornica de vesti bune.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO