Ziarul de Duminică

Sora mai mare a lui Eminescu/ de Ziarul de duminică

Sora mai mare a lui Eminescu/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

27.01.2012, 00:04 79

Joi, 19 ianuarie 2012, la Muzeul Naţional al Literaturii Române a avut loc un eveniment intitulat "Amita Bhose, sora mai mare a lui Eminescu", organizat de editura Cununi de stele şi prilejuit de împlinirea a 162 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu. Au evocat opera şi personalitatea Amitei Bhose: Maria Grapini, consul onorific al Republicii India, invitat special al editurii Cununi de stele; Elena Andronache, fostă studentă şi colaboratoare a Amitei Bhose; Carmen Muşat-Coman, fostă studentă, colaboratoare a Amitei Bhose, director editorial Cununi de stele; Lucian Chişu, director al Muzeului Naţional al Literaturii Române.

Îndrăgostită de opera eminesciană după ce a descoperit-o în Manualul de limba română de la Universitatea Bucureşti în 1959, Amita Bhose (Calcutta,1933-Bucureşti, 1992) a renunţat la tot în India - avere, soţ - pentru a trăi în România, ţara unde s-a simţit acasă, ţara pe care, aşa cum afirma Zoe Dumitrescu-Buşulenga "a iubit-o mai mult decât mulţi români şi a slujit-o cu inteligenţa şi condeiul ei". Teza sa de doctorat, cu tema Influenţa indiană asupra gândirii eminesciene, susţinută sub îndrumarea prof. dr. docent Zoe Dumitrescu-Buşulenga, a fost publicată cu titlul "Eminescu şi India" şi i-a adus renumele de "a fi unul dintre cei mai avizaţi cercetători ai istoriei pătrunderii culturii indiene în spaţiul cultural european." (George Munteanu). A făcut parte din colectivul însărcinat cu editarea operei eminesciene - ediţia Perpessicius - "ceea ce i-a dat prilejul cunoaşterii adâncite a poetului, a gândirii sale. Şi a început să publice pagini de analiză a textelor lui antume şi postume, a însemnărilor de pe manuscrise, a variantelor, cum numai puţini eminescologi au izbutit. Cu o acribie de om de ştiinţă şi cu o intuiţie ascuţită a contextului, Amita Bhose a deschis un unghi de perspectivă comparatistă între spiritualitatea indiană şi română, cum nu se mai întâlnise până atunci." (Zoe Dumitrescu-Buşulenga). Cercetările sale au demonstrat şi că Eminescu a fost primul traducător român din limba sanscrită, Amita Bhose fiind prima persoană care, după aproape 100 de ani, a analizat, transcris şi însoţit de aparatul critic cele trei caiete manuscrise ale poetului care conţineau traducerea Gramaticii sanscrite mici a lui Franz Bopp, aflate la Biblioteca Centrală Universitară din Iaşi.

Cu o modestie pe care doar spiritele mari o au, a considerat ca fiind o cinste faptul de a fi prima traducătoare a lui Eminescu în limba lui Tagore, bengali, cartea "Eminescu: Kavita (Poezii)" apărând la Calcutta în 1969. Cu aceeaşi modestie a primit, în 1972, Premiul Uniunii Scriitorilor pentru traducerea lui Eminescu în bengali.

De-a lungul anilor a predat - numai în limba română - cursuri practice de bengali, sanscrită şi cursuri teoretice de civilizaţie şi estetică indiană la Universitatea Bucureşti (1972-1991) şi a conceput, în premieră, instrumente de lucru pentru studenţi: Manual de limba bengali, Dicţionar bengali-român, Manual de limba sanscrită, Dicţionar de verbe sanscrit-român. A tradus în bengali literatură română - poezie contemporană, Sadoveanu, Zaharia Stancu, Ion Agârbiceanu, Marin Sorescu, piesele lui Caragiale, Mihail Sebastian au fost jucate la Calcutta în traducerea sa. A publicat în presa culturală din India ecouri ale receptării literaturii indiene în România, în special a lui Tagore. Amita Bhose a fost, de altfel, prima şi singura traducătoare din bengali în română (limba maternă a lui Tagore şi a Amitei Bhose) a laureatului Premiului Nobel pentru Literatură în 1913.

În presa culturală română şi indiană a publicat peste 56 de traduceri din bengali în română şi din română în bengali, peste 90 de articole, studii. A susţinut peste 100 de conferinţe şi emisiuni radiofonice şi a acordat peste 20 de interviuri despre Eminescu, literatura română şi indiană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO