Ziarul de Duminică

Sculpturi monumentale româneşti la Londra/ de Ziarul de duminică

Sculpturi monumentale româneşti la Londra/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

27.07.2012, 00:06 177

"Alergător pe muchie" de Paul Neagu în parcul Owen's Fields

Sculptura monumentală "Alergător pe muchie/Edgerunner" (foto 1, copyright Paul Neagu Estate) , aparţinând artistului român Paul Neagu, a fost amplasată, la iniţiativa ICR Londra, în parcul Owen's Fields din cartierul central Islington, aceasta fiind prima lucrare de artă publică a unui artist român ce devine pentru totdeauna parte din peisajul Londrei. Ceremonia de inaugurare a avut loc pe 25 iulie. La eveniment au participat Dr Ion Jinga, ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Jilani Chowdhury, primarul Islingtonului, Dorian Branea, directorul ICR Londra şi Tony Neagu, Şerban Cantacuzino şi Iolanda Costide, reprezentanţi ai Paul Neagu Estate. "Alergător pe muchie" se alătură, astfel, unui număr impresionant de lucrări concepute de artişti britanici şi internaţionali pentru spaţiul public londonez.

Lucrarea "Alergător pe muchie" are 3.35 metri lungime, 1.50 metri înălţime şi o greutate de 500 kg şi este realizată din oţel inoxidabil. Proiectul amplasării sculpturii în spaţiul public londonez a fost declanşat în urmă cu doi ani de echipa Insitutului Cultural Român din Londra, ca parte a unei strategii de promovare culturală care are în centrul său includerea unor lucrări ale artiştilor români în patrimoniul permanent al Londrei. Demersurile au fost realizate împreună cu Paul Neagu Estate. Lucrarea, iniţial turnată din fier a fost returnată în oţel inoxidabil chiar în turnătoria pe care o folosea Paul Neagu în timpul vieţii. Operaţiunea de turnare a durat 20 de zile, iar montarea lucrării o zi. Tony Neagu, fratele artistului, a încredinţat lucrarea ICR Londra. "Este o oportunitate de a recunoaşte şi sărbători opera lui Paul Neagu şi de a crea o punte între cultura română şi cea britanică. Lucrarea este un dar al României pentru poporul londonez în acest an olimpic", explică Dorian Branea, directorul ICR Londra.

Realizată în colaborare cu Islington Council, amplasarea lucrării în spaţiul public londonez este o premieră absolută. Ca parte a programului din cadrul Olimpiadei Culturale, Institutul Cultural Român din Londra a inaugurat în perioada 19-26 iulie, mai multe sculpturi în aer liber şi lucrări de mobilier urban cu design inedit, amplasate în cele mai populare parcuri londoneze, într-o serie de proiecte fără precedent.

"Alergător pe muchie" a mai fost expusă, într-o variantă din fier, la prestigioasa Serpentine Gallery din Hyde Park, în 1982.

Paul Neagu (1938-2004), numit adesea cel mai important artist român de la Constantin Brâncuşi încoace, s-a născut la Timişoara şi a absolvit cursurile Univeristăţii Naţionale de Artă din Bucureşti în 1959. Lucrările sale au fost interzise în timpul regimului Ceauşescu, drept urmare Neagu s-a stabilit la Londra în 1970, devenind cetăţean britanic în 1976. Opera sa include performance, instalaţii, sculptură, desen, pictură şi poezie, artistul fiind apreciat şi ca profesor. Printre studenţii săi se numără nume de prestigiu ale artei britanice de astăzi precum Anish Kapoor, Antony Gormley şi Tony Cragg. De-a lungul anilor, lucrările lui Paul Neagu au fost expuse la Modern Art Oxford, Bienala de la Paris, Whitechapel Gallery, Hayward Gallery, Serpentine Gallery şi la ICA London. Muzee importante ca Tate şi Muzeul de Artă Contemporană din Tokyo au lucrări ale artistului în colecţiile lor permanente.

O instalaţie inedită lângă Turnul Londrei

Instalaţia "Staţii culturale"/"Cultural Stations" (detaliu, foto 2), concepută de Minodora Cerin şi arhitectul Mircea Mărgărit, a fost amplasată în Trinity Square Gardens, lângă Turnul Londrei, şi va putea fi vizitată de pe 19 iulie până pe 13 august, inclusiv în timpul Jocurile Olimpice. De o frumuseţe "care taie respiraţia", cum îl descrie "The Guardian", Trinity Square Gardens este un loc emblematic, încărcat de semnificaţii istorice, adăpostind două monumente memoriale pentru eroii britanici din cele două războaie mondiale.

Proiectul "Staţii culturale" face parte din programul ICR Londra pe durata Olimpiadei Culturale şi a fost selectat printr-un concurs de idei, organizat de ICR în primăvara anului 2011. În perioada 19-26 iulie, Institutul Cultural Român din Londra prezintă mai multe sculpturi şi instalaţii în aer liber, amplasate în cele mai populare parcuri londoneze, într-o serie de acţiuni fără precedent.

O combinaţie inedită de creativitate, informaţie istorică şi design, lucrarea "Staţii culturale" propune un nou mod de relaxare în aer liber. "Staţiile" sunt compuse din trei piese de mobilier urban: staţia literară, staţia ştiinţifică şi cea multiculturală. Acestea reflectă valorile olimpice şi ideea de "legacy"/"moştenire durabilă", promovate în Londra în contextul Jocurilor Olimpice. Staţia literară invită vizitatorii la o călătorie imaginară alături de autori remarcabili, deopotrivă români şi britanici: Shakespeare, Dickens, Woolf, Eliade, Tzara, Eminescu şi mulţi alţii. Pentru cei pasionaţi de matematică, mistere medicale şi literatură SF, staţia ştiinţifică este alegerea perfectă pentru a descoperi cum funcţionează Universul. Şi pentru că în Londra se vorbesc peste 300 de limbi, printre care bengaleză, hindi şi cantoneză, staţia multiculturală explorează diversitatea comunităţilor care locuiesc în capitala Regatului Unit.

"Staţiile culturale" sunt fabricate de Concret Design Cluj. Proiectul este realizat de ICR Londra, cu sprijinul Tower Hamlets Council.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO