Ziarul de Duminică

Şase seri de chitară clasică la Sala Radio/ de Oltea Şerban-Pârâu

Şase seri de chitară clasică la Sala Radio/ de Oltea Şerban-Pârâu
10.03.2011, 23:33 97

Festivalul Internaţional de Chitară Clasică de laSala Radio a ajuns la cea de-a V-a ediţie. Primele acorduri vorputea fi auzite în seara de 16 martie, când va avea loc deschidereaoficială. Anul acesta, festivalul îi aduce la Bucureşti pe treidintre cei mai apreciaţi interpreţi de gen ai momentului - RicardoGallén, Goran Krivokapić şi Ana Vidovic.

O dată la doi ani, la început deprimăvară, cei pentru care farmecul sonorităţilor chitarei clasiceînseamnă un mod mai simplu de a se apropia de muzica clasică suntinvitaţi la Sala Radio pentru un regal dedicat acestui instrument,care poate fi ascultat în cele mai diferite combinaţii, de la solo,duo şi trio, până la chitară cu orchestră. Vor putea fi auzite unnumăr impresionant de creaţii muzicalededicate instrumentului cu şase corzi, de la vechi dansuritradiţionale, la lucrăricontemporane, nelipsind dintre acestea binecunoscutele concertepentru chitară şi orchestră de Mario Castelnuovo-Tedesco, HectorVilla Lobos sau celebrul "Concert din Aranjuez" de JoaquinRodrigo.

Devenit un eveniment de tradiţie,Festivalul Internaţional de Chitară Clasică are şi în acest an caproducător Orchestrele şi Corurile Radio, motiv pentru care începeşi se termină cu un concert susţinut de Orchestra de Cameră Radio,dirijor Gian Luigi Zampieri.

Evenimentul beneficiază departiciparea extraordinară a chitaristului spaniol Ricardo Gallén(foto 2) pentru "Concertulpentru chitară şiorchestră"de Castelnuovo-Tedesco (solistul fiindprezent în România cu sprijinul Institutului Cervantes).Câştigător a peste 20 de premii la festivaluri şi concursuriinternaţionale, adevărat magicianalchitareiclasice,reuşindsăfarmece publicul de pe toatecontinentele, Ricardo Gallén vine la Sala Radio pentru acestconcert, dar şi pentru un recital solo programat joi, 17 martie,cu un program deosebit de atractiv,cuprinzând lucrări deAlbéniz,Rodrigo, Brouwer, RegondişiBach.

Pasionanta călătorie în timp şi spaţiu prinirezistibilul sunet al chitarelor continuă vineri, 18 martie cu unconcert al Orchestrei Naţionale Radio dirijată de RalfSochaczewsky,în care Goran Krivokapic (foto 3) va interpreta"Concertul pentru chitară şiorchestră"de VillaLobos. Programul va fiîntregit de "Uvertura laFreischütz" de Weber şi"Simfonia a doua în remajor"deBrahms.

În weekend, este rândul românilorcare cântă la acest instrument să-şi etaleze măiestria. Festivalulcontinuăsâmbătă, 19 martie 2011, cu un recital susţinut dechitariştii Stan Zamfirescu şi Costin Soare şi de flautistul IonBogdan Ştefănescu, cu un program divers cuprinzând lucrări modernede Mangore, Sor, Pujol, Bogdanovic, Tarregasau altele celebre deMozart, Chopin, Bartok, Davies şi Piazzolla. Un alt tip de programeste pregătit pentru duminică, seara începând cu "Isvor" - muzicăromânească tradiţională veche, de la Dimitrie Cantemir la BarbuLăutaru, cu formaţia Imago Mundi. Părăsind chitarele celor de la Imago Mundi şi ajungând lachitara solo a lui Bogdan Mihăilescu (foto 4), revenim în Europaoccidentală cu Dowland, Scarlatti, de Fossa sau Paganini.Trio Zamfirescu reapareînrecital la Sala Radio marţi, 22 martie, cu piese deVivaldi, Boccherini, Bizet, Albeniz,Paco de Lucia, Gipsy Kings,Piazzolla.

Însfârşit, pe 23 martie, tânără, fermecătoare, dar mai ales ochitaristă recunoscută pe plan mondial,Ana Vidovic (foto 1) va fi eroina celebrului"Concert din Aranjuez" pentru chitară şi orchestră deRodrigo, acompaniatădeOrchestra de Cameră Radio, în versiunea dirijoruluiromân stabilit la Hanovra, Dan Raţiu. Concertul va mai cuprinde"Impresii pentru ansamblu decameră"deAdrianRaţiuşi"Simfonia a III-a în remajor"de Schubert.

Toate concertele încep la ora19.00, iar programul complet al Festivalului se găseşte pesite-ulorchestre.srr.ro.Biletele pot fi cumpărate de la Casa de Bilete a Sălii Radio (Str.Gral. Berthelot nr. 60-64) şi prin reţeaua Eventim, magazineleGermanos, Vodafone, librăriile Cărtureşti, Humanitas şi onlinepewww.eventim.ro.

OLTEAŞERBAN-PARAU(n. 12martie 1969) este muzicolog şi critic muzical, actualmenteredactorul-şef al postului public Radio România Cultural, după ce acondus timp de 7 ani postul particular Radio Romantic. Semnează încontinuare rubrici săptămânale în Ziarul de Duminică şiAdevărul literar. Activitatea ei publicistică cuprinde peste2.000 de articole apărute în presa scrisă, majoritatea pe tememuzicale, sute de emisiuni şi programe de radio şi numeroaseemisiuni şi apariţii TV. Este semnatara traducerii şi a articolelorprivind compozitorii români pentru Larousse - Dicţionar de marimuzicieni, şi responsabilă cu secţiunea muzicală aDicţionarului enciclopedic. Este membră a UniuniiCompozitorilor şi Muzicologilor din România. A fost distinsă cu maimulte premii, printre care Premiul pentru Originalitatea ProfiluluiRadiofonic al Consiliului Naţional al Audiovizualului în 2002 şiPremiul pentru Publicistică al Uniunii Compozitorilor şiMuzicologilor din România în 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO