Ziarul de Duminică

România invadată de monştri/ de Stelian Ţurlea. GALERIE FOTO

România invadată de monştri/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

08.02.2013, 00:00 139

George Arion

Trucaj

Crime Scene Publishing

După "Atac în bibliotecă", 1983, "Profesionistul", 1985, Andrei Mladin revine în "Trucaj", 1986, cu noi aventuri uimitoare, pline de umor şi suspans. Romanul a stat la baza filmului "Enigmele se explică în zori", regia Aurel Miheleş, realizat în acelaşi an, dar a cărui premieră a avut loc abia în 1989, după ce a fost grav amputat de cenzură. Cartea a constituit o sursă de inspiraţie şi pentru compozitoarea Liana Alexandru, care a creat opera "În labirint", montată de Opera de Stat din Timişoara şi prezentată, în 1988, în cadrul Festivalului George Enescu.

Rita Chirian

Asperger

Editura Cartea românească

Sindromul Asperger este o tulburare comportamentală care aparţine de autism, cu cauze necunoscute care se caracterizează printr-o tulburare a dezvoltării. Despre volmul ei de versuri, autoarea declara că "Asperger nu e un story, ci suma unor cadre aleatorii, aşa cum le înregistrează, în aparenţă, o conştiinţă asaltată continuu de informaţie: straturi adânc-traumatice peste care se aşază absurde soluţii colective, euri schizoide, animalizate, groteşti fotografii ale feminităţii, conexiuni fluide şi efemere, frânturi onirice, monoloage catalitice, impulsuri divergente care impun identificarea, poate crearea - din toată fiertura browniană - a unei formule logice, un antidot care să funcţioneze fără greş, o utopie fireşte, între contururile căreia să încapă malformaţiile, singurătatea fără leac, bruiajul comunicaţional, aritmetica brutală a relaţiilor sociale, viaţa de fiecare zi."

Dan Stanca

Craii şi morţii

Editura Cartea românească

Un roman despre care autorul mărturiseşte că "este o reverie, dar şi o flagelare". Craii de la Curtea veche din celebrul roman al lui Mateiu Caragiale, Paşadia, Pirgu, Pantazi, urmaşi, spune Dan Stanca, ai primilor cavaleri cruciaţi templieri, care au rătăcit prin veac, cam în toată Europa, de la vest la est, au ajuns în România, şi chiar în România postdecembristă. Cam toţi sunt jurnalişti sau au o legătură cu jurnalismul, cam toţi au biografii exemplare, dar cu vocaţia eşecului, iar istoria lor e spusă de un povestitor care, şi el dispare fără urmă, după ce "s-a camuflat în personaje".

Matt Hilton

Pulbere de oase

Editura RAO

Traducere din engleză de Raluca Matis. Un roman fără mari pretenţii de profunzime, scris într-un stil direct, simplu, dar captivant. "Joe Hunter este omul care <<rezolvă probleme>> şi, ca fost militar şi agent CIA, se pricepe foarte bine la ceea ce face. Însă când află că fratele său, John Telfer, de care se înstrăinase de multă vreme, a dispărut, descoperă că tot ceea ce avusese de rezolvat până atunci a fost doar o joacă de copii în comparaţie cu ceea ce îl aşteaptă. Căci Tubal Cain, cel mai prolific criminal în serie nedescoperit din America, este un ucigaş sentimental. Pentru a-şi găsi fratele, Hunter trebuie să-l găsească pe Cain."

Jonathan Tropper

Aici ne despărţim

Editura Litera

Traducere din limba engleză de Cornelia Marinescu. Un roman care examinează cu umor motivele din spatele acţiunilor noastre cele mai afectuoase. În doar câteva săptămâni, Judd Foxman află că soţia lui are o aventură de peste un an cu şeful lui, realizatorul unei emisiuni radio, macho şi misogin - dar numai pentru că a dat peste ei în timp ce făceau sex în dormitorul conjugal -, iar tatăl lui, demult bolnav de cancer în fază terminală, a murit. Iar acum Judd descoperă că trebuie să jelească conform tradiţiei evreieşti şapte zile neîntrerupte alături de ceilalţi membri ai familiei sale, total disfuncţionale. Este o vreme a reamintirii şi a reluării unor vechi şi nu mereu calme relaţii între membrii familiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO