Ziarul de Duminică

Resedinta din Cehia a lui Mos Craciun

15.12.2000, 00:00 20



Craciunul nu este numai o sarbatoare si un prilej de bucurie dar, pentru unii intreprinzatori el imbraca forma unei afaceri stralucitoare, la propriu si la figurat.

In sala de expozitie a companiei cehe Ornex, chiar si cea mai mica suprafata este acoperita cu ornamente din sticla pentru pomul de Craciun. Cu marimi si forme extrem de diferite, de la Mosi Craciuni pictati de mana si fructe inghetate parca, la mici globuri viu colorate si pasari stravezii, peste 5.000 de modele sunt gazduite in sala de expozitie, alte 30.000 ocupand subsolul "depozitului Mosului".

Pentru o industrie cu traditie in Cehia, succesul este departe de a fi unul oarecare. "Industria lui Mos Craciun " din Boemia de Nord a reusit sa supravietuiasca cu brio nu numai secolelor dar si tranzitiei de la comunism la economia de piata, schimbare care nu a facut decat sa se reflecte in mod pozitiv asupra exporturilor.

Pana acum, Ornex a reusit sa se plaseze in fata competitorilor locali si sa exporte peste 60% din productia de ornamente pentru Craciun a intregii tari. In partea cealalta a "resedintei spiridusilor" (localitatea Jablonec nad Nisou), se afla Jablonex, fost monopol de stat care acum vrea sa revina puternic pe piata.

Creata in 1991 de un fost director al intreprinderii rivale, Ornex a exportat la inceput produsele fabricate de patru companii locale. Cu timpul insa lista s-a extins la 22 de firme. La randul sau, Jablonex a pus mana pe alte trei mari societati producatoare de sticla, incercand astfel sa redevina liderul pietei, ca pe vremuri.

ai nu se poate spune ca Jablonex nu face pasi importanti catre atingerea acestui obiectiv. Dekora, divizia pentru ornamente si flori artificiale a companiei a inregistrat in anul financiar actual venituri cu 15% mai mari decat in cel precedent.

Majoritatea materiilor prime utilizate de cele doua companii sunt achizitionate de pe piata locala, doar 10% provenind din import.

Industria sticlei din Jablonec nad Nisou dateaza de la inceputul secolului al XVIII-lea cand in Boemia de Nord s-a mutat un artizan din orasul croat Sejn. Primele ornamente de Craciun par sa fi fost produse prima data in 1892 in atelierul lui Josef Kyncla. Prin 1904, regiunea din jurul oraselor Jablonec nad Nisou si Liberec fabrica anual 1,5 miliarde de oranamente.

Chiar daca exporturile s-au revigorat dupa revolutie nu inseamna si ca, pe piata externa lucrurile sunt foarte usoare pentru producatorii cehi. In categoria produselor cu preturi mari si mijlocii, competitia vine dinspre Polonia si Germania. Cat despre produsele mai ieftine ele intampina o rezistenta puternica din partea celor realizate de societatile romanesti, chineze sau venezuelene.

O solutie pentru castigarea unei cote mai mari de piata ar fi distributia prin Internet. Cele doua firme si-au facut deja simtita prezenta in spatiul virtual cu propriile pagini web, si cine stie, poate de Craciunul urmator nu vom mai fi nevoiti sa mergem la magazinele specializate pentru a ne cumpara podoabe pentru braduti ci vom accesa doar www.ornex.cz sau www.jablonex.cz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO