Ziarul de Duminică

REPORTAJ / Boborul

REPORTAJ / Boborul
16.09.2009, 16:08 24
Fusese fata invitată de atâteaori pe la diverse emisiuni, incât işi făcuse o meserie: era aia pecare toţi o ştiau de la televizor. In condiţiile astea, desigur cădoamna de la OTV, parcă Ciumac, care apărea de vreo lună seară deseară câte 10-12 ore, era ditamai starul. Ziarele au fost mai apoipline cu ştiri despre "Magda Ciumac vrea să işi schimbe locuinţa","Magda Ciumac trăieşte o frumoasă poveste de iubire", "MagdeiCiumac i s-a propus să joace intr-o telenovelă" ş.a.m.d. Până cândnimeni nu s-a mai intrebat cu ce se ocupă de fapt proaspătastarletă. Şi-a făcut fani, s-au creat mici dispute intrerealizatori care să o aibă (la emisiuni) pe "Magda" (care, desigur,a renunţat la numele de familie pentru că aşa e moda).
In fond, vedetele nu apar dinneant. Pe astea le produce "boborul" nostru. Imi place la nebuniebancul cu fetiţa care, cu o zi inaintea inceperii şcolii, urlă, sedă cu fundu' de pământ intrebând-o pe mamă-sa "De ce trebuie sămerg eu la şcoaaaaalăăăăă?!", iar mamă-sa, femeie de-a noastră din"bobor", cu simţul vremurilor noi, ii spune: "Pentru că eştiurâtă!"
Vedetele noastre nu sunt altfeldecât noi: avide de notorietate obţinută din nimic (sau dinscandaluri regizate), grabnic doritoare de sclipiciurile vieţiimondene (cluburi de "fitze" frecventate de indivizi cu care aiumple vreo două puşcării, maşini de lux pe care de multe oripoliţia europeană le caută in disperare, amanţi stilaţi care-şigratulează proprietatea blondă cu duiosul "Fă, te sparg"), dar careau susuţinere populară. Cu toţii ne pricepem la toate, dar mai alesavem un accentuat simţ al gregarului (masa are dreptate, decimergem cu masele!). Mentalitatea comunistă s-a inrădăcinat puternicin român. Lui i-a băgat in cap ideologia lui Marx şi Lenin nu numaică este clasă conducătoare, ci şi atoateştiutoare, că nu conteazăisteţimea pe cât drept are mulţimea.
O astfel de voce din "bobor" măsfătuia, comentând un articol, pe un ton de inţelept ce-a urmatcursul scurt marxist-leninist in ale jurnalismului, să mă consultcu cititorii avizaţi, recte cu el, probabil, când scriu. Lasdeoparte imposibilitatea practică de a mă consulta cu cititoriiinainte de a scrie (facem un cenaclu, le trimit textele ca pevremuri la cenzură, vin eu cu ideile şi ei cu stilizarea sau şiideile sunt avizate ca să fie pe linia justă, partinică a claseiconducătoare?), dar vreau să lămuresc un pic ce vrea să insemne afi avizat in această lume a scrisului şi ce inseamnă public.Avizaţi sunt cei care se pricep şi ăştia sunt colegii din breaslă,criticii şi istoricii. In nici un caz domnul care avea părereafermă că Dan Chişu va rămâne in istoria literaturii nu va scrieistoria literaturii pentru ca adulatul domniei-sale să işi afle unloc alături de Dosoftei, Cantemir, Eminescu, Blaga, NichitaStănescu. Il mai asigur că o istorie a literaturii nu se face nicipe baza prezenţelor la televizor şi nici a cantităţii de fani pecare ii au Alice Năstase, Simona Catrina (alte autoare de cărţi inpostura de vedetuţe!) sau maestrul său Dan Chişu. Avizatului meucititor nu-i cunosc competenţele pentru că nu şi le-a probat, nu-irecunosc nici măcar calitatea de a fi cititor de la care să potfolosi măcar o observaţie. Din când in când am luat in seamă opiniipertinente, păreri cu care se poate dialoga.
Să nu se uite că publicul (masa,ratingul, nu?) alege adesea pe cel in care se regăseşte: l-a alespe Barabas şi nu pe Isus. Cei care fetişizează "boborul" ar trebuisă aibă mereu pilda evanghelică in faţă. Sau, spre a da un exempluce ne frige la suflet, raţiune, buzunare şi credibilitate ca naţie,să mediteze la cele 85 de procente cu care au fost castigateprimele alegeri "libere şi democratice" din România.
CONSTANTINSTAN(n. 28 iulie1951) este licentiat al Facultatii de Filologie (1974) aUniversitatii Bucuresti. Laureat al Academiei Române (2004) pentruromanul "Gerda". Cartile de proza i-au fost premiate de ASPRO,Asociatia Scriitorilor din Bucuresti, Festivalul "Poesis" SatuMare, revista "Luceafarul". Premiul APLER pentru jurnalismcultural.
Este prezent de la primul numar,saptamânal, cu rubrica "Reportaj", in "Ziarul deDuminica".

Este presedintele sectiei Proza aAsociatiei Scriitorilor din Bucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO