Ziarul de Duminică

"Hop" si actorii tineri la Mangalia

29.08.2000, 00:00 31



Faimoasa Gala a Tanarului Actor tinuta ani si ani de zile la Costinesti si considerata una din rampele de lansare pentru tinerii absolventi ai academiilor de teatru, s-a reformat in urma cu trei ani, schimbandu-si titulatura in "Hop" si ambitionand pe toti actorii tineri sa participe la o competitie adevarata.

Din pacate, insa, nu s-a intamplat astfel. Pariticipantii in competitie sunt tot mai putini si mai dezinteresati si, in urma a ceea ce directorul festivalului, Cornel Todea, numea "o inalta tradare a fostului Birou de Turism pentru Tineret", "Hop" a trebuit sa se mute anul acesta la Mangalia, unde organizatorii au gasit sprijin si intelegere din partea oficialitatilor din localitate.

Poate cel mai interesant aspect al aspect al acestei editii e faptul ca laureatilor, in loc de premii in bani, li se ofera ocazia de a calatori la Expozitia Mondiala de la Hanovra.

In urma preselectiei desfasurata in luna iulie, au fost stabiliti cei opt actori care vor concura, azi, maaine sI poimaine, la sectiunea de recital individual: Elena Ivanusca Corb (absolventa in 1999 a Facultatii de Teatru din Cluj-Napoca), Antonela Cornici (absolventa, in 1997, a Universitatii de Arte "George Enescu" - Iasi), Sorin Oros (absolvent, in 1997, al Facultatii de Teatru din Cluj-Napoca), Gabriel Rauta (absolvent, in 2000, al Universitatii Hyperion - Bucuresti), Anamaria Marinca (absolventa, in 2000, a Universitatii de Arte "George Enescu" - Iasi), Daniela Moldovan (absolventa, in 1997, a Universitatii Hyperion - Bucuresti), Marius Silviu Chivu (absolvent, in 2000, al Universitatii de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti) si Claudiu Pintican (absolvent, in 1996, al Academiei de Arta Teatrala din Targu Mures).

In cealalta sectiune a concursului, rezervata pieselor scurte, de maximum 45 de minute si cu cel mult zece personaje, vor fi prezentate doua spectacole.

Astfel, Lorena Ciubotariu si Gabriel Pintilei, ambii absolventi, in 2000, ai Universitatii de Arte "George Enescu" - Iasi vor evolua in "Cajahcocekesaria".

Cel de-al doilea spectacol din concurs va fi "Creatie", propus de Cristina Mnatacanian, Zina Fedorov si Monica Gheorghe (absolventi, in 2000, ai UATC Bucuresti - sectia Arta Actorului Manuitor de Papusi si Marionete).

Cei opt actori care vor intra in concurs la sectiunea individuala au fost selectati din aproape 30 de concurenti, cifra pe care Cornel Todea nu o considera "satisfacatoare".

Gala Tanarului Actor "Hop" se desfasoara sub genericul "Alteritatea", propunand "dialogul, comunicarea, acceptarea diversitatii, acceptarea celuilalt", dupa cum subliniaza initiatorii evenimentului, UNITER, Ministerul Culturii si Ministerul Tineretului si Sportului.

Din juriu fac parte criticul de teatru Doina Modolea, regizorul Tudor Marascu si actorii Emilia Popescu si atefan Iordache si, bineinteles, regizorul Cornel Todea, directorul Festivalului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO