Ziarul de Duminică

"Daniel al Rugaciunii" fata in fata cu literatura romana

23.06.2000, 00:00 23



Daniel Banulescu scrie si, mai ales, publica ajutat de o frumoasa umilinta vanitoasa. Cine altul ar scoate o carte fara sa-si puna numele pe ea si cine altul ar intitula aceeasi carte Balada lui Daniel Banulescu?

In ultimii ani, Daniel Banulescu a fost una dintre cele mai mari surprize ale literaturii romane. Personal, cred ca Daniel si-a dat masura talentului abia in cel de-al doilea roman Cei sapte regi ai orasului Bucuresti , roman picaresc scris cu umor si finete, bulgakovian si totusi absolut banulescian, probabil cea mai buna carte de proza a deceniului care tocmai s-a incheiat.

Ea face parte dintr-un ciclu care a debutat cu Te pup in fund, conducator iubit! si va continua cu romanul la care autorul tocmai lucreaza - Dinte pentru dinte, piele pentru piele -, povestea unui razboi civil in Romania ceausista, o naratiune postmoderna in sensul lui Doctorow, inserarea unei fictiuni absolute intr-un trecut istoric transformat si el de imaginatia autorului.

Daniel este si un poet remarcabil, a publicat pana acum trei volume de poezie (Ziua in care am fost publicat, Te voi iubi pan la sfarsitul patului, Balada lui Daniel Banulescu) si, de curand, o antologie: Republica Federala Daniel Banulescu.

In prezent, el mai are pe masa de lucru un volum de poezie care se va numi Daniel al Rugaciunii si va cuprinde poeme ce tind la statutul de rugaciune, cate unul pentru fiecare zi a anului. Prima parte a cartii e gata, iar autorul m-a asigurat ca textele au o grafie deosebita si vor fi puse in pagina in mod inedit.

Daniel vrea sa acopere toate speciile literare, asa ca in curand va debuta si in dramaturgie. Scrie de doi ani si jumatate la o piesa care ataca tabuuri importante si, spune Daniel, va starni un scandal aproape de dimensiunile celui generat de Versetele satanice.

Mai merita spus ca autorul nostru si-a infiintat si o fundatie Daniel al Rugaciunii (D.A.R.) si ca planuieste alcatuirea unor programe care sa asigure mentinerea unui oarecare statut social al autorilor tineri.

Acesta este Daniel Banulescu, o combinatie ciudata, un visator si un scriitor care, in ultimul timp, e tot mai serios, tot mai bun, tot mai bine infipt in pamant.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO