Ziarul de Duminică

Premianti

Premianti
16.11.2007, 19:20 138

In acest an, expozitia Burselor UAP este gazduita de Galeria Artis. Pe simeze: lucrari ale unor absolventi ai Universitatii Nationale de Arta premiati de Uniunea Artistilor Plastici. Aceste Burse se dau in fiecare an pentru a-i incuraja pe tinerii artisti si pentru a promova arta romaneasca contemporana.
In sculptura lui Catalin Badarau, omul este figura centrala. Reprezentarile sale tridimensionale sunt fiinte mutilate, care arboreaza o stare de dureroasa neputinta. Repetand, serial, anumite tipare umane, artistul cufunda omul in anonimat, neuitand insa sa ne arate ca forta noastra vine de undeva din adancul spiritului.
Ioana Otilia Cadar focalizeaza atent asupra detaliilor. Personajele sale fac parte dintr-o lume guvernata de nostalgie si ne atrag intr-un univers al intrebarilor si al absurdului. Culorile sale ce vireaza spre albastru ne induc o stare permanenta de reverie.
Raluca Casaru imbina procedeele de tapiserie cu cele coloristice. In lucrarea sa gasim o sugerare a spatiului plastic prin linie si punct.
Lucrarile de restaurare ale Ionelei Ciobotaru sunt prezentate sub forma de suport fotografic, cu valoare documentara. Specializata in pictura murala si conservare, artista reinvie prin procedeul picturii in tempera diferite interioare de biserici si manastiri.
Prezent in expozitie cu o lucrare de dimensiuni mari, Mihail Cosuletu jongleaza cu personaje fantastice, a caror alcatuire trimite la paginile unui Bestiar Medieval. Lumea sa, plina de caramboluri semantice, se desprinde de banal si ingurgiteaza hulpav simboluri mitologice, politice si militare. Sigiliul sau, semet-ironic, are incrustata semnatura lui Michaelus Caestinus per Vulgus (Mihail Cosuletu pentru Popor).
Iulia Natalia Morcov vine cu o propunere grafica grava, ce instituie dialogul efectelor de lumina si de umbra. Lucrarile imbina modalitatile de limbaj plastic - linia, punctul si pata, revigorand spatiul si cu ajutorul scrisului.
Instalatiile lui Tudor Pasat invie intr-un documentar fotografic, ce reconstituie etapele de lucru ale proiectelor sale Enigma 2 Pas si Flash Bird. Artistul revigoreaza spatiul urban ambiental prin metode neconventionale.
Gabriel Pop sustine cotidianul cu o ironie fina si cu mult spirit ludic. Lumea pe care o domina este cea a realului. Artistul se joaca cu propria infatisare, reprezentandu-se atat ca marioneta, cat si ca papusar. Pentru Gabriel Pop, lumea se transforma intr-un spectacol scenic pe care il manipuleaza cu franchete si obiectivitate.
Cu ajutorul obiectelor sale tridimensionale imprimate, Valentina Stoica aduce un plus de culoare expozitiei. Artista propune o abordare jucausa a designului interior si o improspatare a spatiului cotidian.
Subiectele Alexandrei Zgambau sondeaza o realitate cruda, nelinistitoare adesea, mereu incomoda. Fiind o desenatoare desavarsita, artista reuseste sa adune intr-o sinteza de mare originalitate elementele vegetale cu cele ale alcatuirilor animale. In gravurile sale, natura sfideaza gravitatia si plaseaza privitorul intr-o stare de imponderabilitate contemplativa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO