Ziarul de Duminică

Peter Selg la Bucureşti/ de Ziarul de duminică

Peter Selg la Bucureşti/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

11.04.2013, 23:46 302

Anul trecut, la 19 octombrie, scriam în „Ziarul de duminică” despre Peter Selg  pe urmele lui Rudolf Steiner. Iată că peste o săptămână Peter Selg va conferenţia la Bucureşti pe temele cunoscute. Să recapitulăm câteva informaţii.

Peter Selg, născut în 1963, la Stuttgart, a studiat medicina la Witten-Herdecke, Zurich şi Berlin. Până în anul 2000 a lucrat ca medic-şef al departamentului de psihiatrie juvenilă la spitalul Herdecke din Germania şi în prezent este directorul Institutului pentru Cercetari Fundamentale în Antroposofie ,, Ita Wegman" din Arleshiem, Elveţia şi profesor de medicina la Universitatea Alanus de Arte şi Stiinţe Sociale (Germania). Institutul se ocupă de antroposofie. Antroposofia, se ştie, este o concepţie despre om şi lume fundamentată de Rudolf Steiner, care îşi propune să ofere cunoştinţe despre lumea spirituală obţinute prin cercetare spiritual-ştiinţifică.

Dr. Selg a publicat numeroase volume despre opera lui Rudolf Steiner, dar şi lucrări orginale. Mai multe dintre acestea sunt oferite cititorilor români de editurile Univers Enciclopedic Gold şi Triade. Le reamintim:

„Nenaşterea. Preexistenţa omului şi drumul naşterii”. Traducere de Ligia Sălăgeanu. (Pe copertă, titlul spune „preexistenţa omenească”!).Viaţa de dinainte de naştere a unui individ guvernează întregul proces de întrupare. Ea îşi pune amprenta asupra vieţii noastre, dar noi nu conştientizăm acest lucru, fiind prea preocupaţi de imortalitate sau de viaţa de după moarte, şi astfel uităm realitatea stării noastre de „nenaştere”. Nenaşterea cuprinde perioada dintre concepere şi naştere, dar şi întreaga existenţă şi biografie a unui „eu” în lungul său drum de la lumea spirituală spre Pământ. Nenaşterea - cealaltă faţă a eternităţii - ne arată că naşterea este un mister la fel de mare precum moartea. Starea de nenaştere reprezintă misterul misiunii omului pe Pământ. Peter Selg adună elemente şi imagini esenţiale pentru a înţelege şi a rămâne uimit în faţa vastităţii stării noastre de nenaştere. Pornind de la opera lui Rudolf Steiner, el ne dezvăluie misterul cel mai profund al existenţei umane.

 

„Christos şi Ucenicii. Destinul unei comunităţi interioare”. Traducere de Ligia Sălăgeanu. În conferinţele sale, Rudolf Steiner a deschis noi perspective care ne ajută să înţelegem ce s-a întâmplat între Christos şi ucenicii săi. Această carte îşi propune o trecere în revistă şi, totodată, o clarificare a acestor perspective. Deşi toate teoriile lui Rudolf Steiner au fost publicate, ele sunt răspândite în conferinţele sale şi rămân necunoscute celor neiniţiaţi în christologia antroposofică. Ţinând seama de provocările către conştientă din epoca modernă - printre care cele legate de creştinism şi Evenimentul Christos însuşi - devine foarte important să prezentăm rezultatele pozitive şi deseori clarificatoare ale studiilor lui Rudolf Steiner. Ca şi alte lucrări ale lui Peter Selg, „Christos şi Ucenicii” este o carte care pregăteşte mintea cititorului pentru a naviga printre nenumăratele relatări (şi denaturări) ale învăţăturilor lui Rudolf Steiner.

De curând, aceleaşi edituri Univers Enciclopedic Gold şi Triade au publicat şi cartea scrisă de Peter Selg împreună cu Sergej O. Prokofieff, altă personalitate de prim rang în domeniul antroposofiei, şi el cercetător spiritual al vieţii şi operei lui Rudolf Steiner, care a vizitat în urmă cu doi ani Bucureştii. Este vorba de „Forţa creatoare a Antroposofiei Christice”, în care sunt adunate conferinţele pe care cei doi le-au susţinut  în anii 2009-2010 pe tema fundamentelor christice ale antroposofiei. Scopul lor era să arate forţa antroposofiei christice. Pentru aceasta, ei s-au concentrat pe teme din lucrări şi conferinţe esenţiale ale lui Rudolf Steiner: Ştiinţa ocultă, Primul Goetheanum, reapariţia lui Christos în eteric şi relaţia cu Evanghelia a Cincea, Congresul de Crăciun din 1923/1924 şi întemeierea Noilor Misterii. Aceste conferinţe, publicate sub forma a patru broşuri în limba germană, apar acum într-un singur volum.

 

Pentru cei interesaţi, publicăm şi programul conferinţelor lui Peter Selg la Bucureşti, „Misiunea Antroposofiei şi Rosicrucianism” 19–21 aprilie 2013.

Organizatorii sunt Societatea Antroposofică din România şi Asociaţia Euritmia.

Conferinţele vor avea loc la Casa Rudolf Steiner, Eurithmeum Bucureşti, în str. Vişinilor, nr. 17, sector 3, după următorul program:

 

Vineri, 19 aprilie, ora 19.00

Conferinţă: Rudolf Steiner – învăţătorul spiritual

Pentru ca antroposofia să fie o realitate vie, trebuie să învăţăm să îl cunoaştem şi

să îl iubim pe Rudolf Steiner aşa cum le apărea el celor care l-au cunoscut şi l-au iubit: ca un învăţător spiritual. Pentru a ne ajuta să facem aceasta, Peter Selg a adunat amintirile celor care l-au cunoscut personal pe Steiner, în speranţa că aceste relatări de primă mână ne vor ajuta să înţelegem şi să percepem acea personalitate uimitoare, învăluită în mister, care a fost Rudolf Steiner – un „dublu cetăţean” dinamic, plin de energie, al celor două lumi – spirituală şi fizică.

Rudolf Steiner era „impunător”, dar este greu de spus din ce cauză. Ceea ce părea

să impresioneze pe cei mai mulţi oameni era silueta sa sveltă. Se mişca ritmic, tinereşte, armonios. Când vorbea, gesturile şi tonul vocii sale exprimau perfect tot ce avea de spus. Audierea unei conferinţe ţinută de el echivala cu o meditaţie. În timpul conversaţiilor, interlocutorul simţea că este ascultat cu atenţie, senzaţia că a dobândit o totală libertate lăuntrică. Toţi cei care veneau la el pentru un sfat simţeau iubirea lui Steiner. Pentru oricine s-a întrebat cum era de fapt Rudolf Steiner, această conferinţă va deschide multe ferestre.

 

Sâmbătă, 20 aprilie, ora 9.45

Euritmie: Ana Comşa, Eftimia Soporan, Loredana Mureşan, Simona Solomonescu, Mariana Marincea. Recitare – Ioana Fărcăşanu. Pian – Cristina Simion

Ora 10.00: Conferinţă: Cercetările lui Rudolf Steiner privind Evanghelia a Cincea.

Rudolf Steiner a primit Evanghelia a Cincea – care cuprinde evenimentele

neînregistrate în scrierile canonice din anii aşa-zis pierduţi din viaţa lui Iisus, aflate prin inspiraţie şi prin cercetări spirituale în Cronica akasha – ca pe o „îndatorire sacră” faţă de care avea un profund sentiment de responsabilitate. Totuşi el nu a dus la bun sfârşit niciodată proiectul dezvăluirii acesteia. Conferinţele sale, extrem de emoţionante şi adesea surprinzătoare, din 1913 sunt fragmentare.

Peter Selg ne prezintă astăzi istoria acestor conferinţe, ne explică contextul în care

au fost ţinute, ne face să înţelegem importanţa lor atât pentru Steiner cât şi pentru cei care l-au acultat. Cei care au citit conferinţele lui Steiner referitoare la Evanghelia a Cincea şi şi-au pus întrebări cu privire la semnificaţia lor vor avea astfel un ghid care să-i inspire pentru a medita în continuare, iar cei care încă nu le-au citit vor găsi multe motive pentru a face acest lucru, descoperind astfel o nouă cale de a-l înţelege pe Steiner şi misiunea sa. Cei care nu sunt familiarizaţi cu Steiner, dar doresc să găsească o cale către Iisus Christos şi Misteriul creştin, vor afla o nouă modalitate de a înţelege drumul care duce la Christos.

ora 20.00: Conferinţă: Rudolf Steiner şi Christian Rosenkreutz

Pentru Rudolf Steiner, Christian Rosenkreutz a acţionat ca învăţător şi colaborator

apropiat în cel puţin trei moduri. În primul rând, ca unul dintre „marii conducători ai omenirii”, el a lucrat să aducă spiritualitatea esoterică în lumea modernă şi să o îndrepte spre viitor. În al doilea rând, ca „cel mai mare învăţător al creştinismului” a lucrat pentru a aduce omenirii adevărata „cunoaştere din inimă” a lui Christos prin dezvăluirea Misteriului de pe Golgota în eteric. În al treilea rând, ca fiinţă concretă, individuală, Rudolf Steiner a avut o relaţie vie, reală, personală, cu Christian Rosenkreutz. de aici şi-a primit antroposofia forma şi misiunea

sa. În această conferinţă, Peter Selg va descrie modul în care îl portretizează Rudolf Steiner pe Christian Rosenkreutz şi experienţele acestuia.

 

Duminică, 21 aprilie,

ora 9.00

ora de clasă – ora a 18-a, ţinută de Peter Selg în limba germană

(accesul doar pentru membri, pe baza carnetului albastru)

ora 11.00

Conferinţă: Rudolf Steiner, întemeierea şi ţelul Şcolii pentru Ştiinţa Spiritului

De la începutul activităţii sale publice ca învăţător spiritual, în 1902, Rudolf Steiner a căutat „să acumuleze puterea care să-i dea posibilitatea să conducă discipolii spirituali pe calea dezvoltării”. În acest, sens Şcoala de Ştiinţă Spirituală iniţiată de el a fost opera unui iniţiat. Astăzi există încă multe confuzii cu privire la intenţiile lui Rudolf Steiner, atât în legătură cu Goetheanumul cât şi cu modul în care a organizat Societatea, Şcoala de Ştiinţă Spirituală şi secţiunile. În această conferinţă, Peter Selg va explora pe baza datelor biografice şi a documentelor modul în care a înţeles Rudolf Steiner misiunea, „sarcina spirituală” a Societăţii antroposofice şi a Şcolii de Ştiinţă Spirituală şi a secţiunilor şi va corela acestea cu rolul esenţial al Primei Clase, pentru a vedea cum concepea el un astfel de învăţământ esoteric şi a avea o perspectivă asupra a ceea ce trebuie să fie antroposofia şi mişcarea pentru ştiinţa spirituală.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO