Ziarul de Duminică

"Otrava" sovietica

"Otrava" sovietica
14.10.2008, 17:31 109

Gheorghe Davidescu, ambasadorul Romaniei la Moscova, a fost primit, la 17 ianuarie 1939, in audienta la Viaceslav Molotov (1890-1986), ministrul de externe al URSS. Intrevederea a fost solicitata de diplomatul roman, durand 40 de minute. Cei doi se intalneau pentru prima oara intr-un cadru oficial, dupa sarbatori.

Dupa obisnuitele fraze de politete, Davidescu l-a informat pe Molotov ca, desi se afla la Moscova de trei luni de zile, in momentul in care si-a realizat bilantul a observat ca relatiile romano-sovietice nu au progresat deloc din punct de vedere economic si cultural. Reprosul diplomatului roman a fost facut in contextul in care, o data cu prezentarea sa la post, ii comunicase lui Molotov ca dorinta Guvernului roman era de a "strange relatiile de buna vecinatate si amicitie dintre cele doua tari". De altfel, oficialul roman nu s-a sfiit sa afirme ca aceasta era dorinta expresa a regelui Carol al II-lea.
Dorind sa arate deschiderea spre colaborare, Davidescu a precizat ca presa din Romania a redat pe larg discursurile lui Molotov din 31 octombrie si 6 noiembrie 1939, in timp ce ziarele din URSS s-au referit la Romania in doar 2-3 randuri, iar discursul tinut G. Gafencu la 28 noiembrie 1939 "n-a gasit in presa sovietica atentia cuvenita". La final, pentru deschiderea relatiilor dintre Romania si URSS, Davidescu a solicitat ca sovieticii sa-si desemneze un reprezentant la Bucuresti.
Molotov l-a ascultat pe Davidescu calm, zambindu-i. Apoi a negat toate afirmatiile acestuia. Astfel, Molotov a considerat presa romana ostila URSS, mai ales ca din decembrie 1939 aceasta nu a fost favorabila sovieticilor in razboiul cu finlandezii. Referindu-se la politicienii romani, diplomatul sovietic a considerat ca o parte dintre acestia "nu doreau sa existe relatii de armonie cu URSS". Degeaba a incercat Davidescu sa precizeze ca, poate, unele dintre afirmatiile politicienilor romani au fost interpretate eronat. Molotov i-a retezat-o scurt: "Nu sunt interesat sa discut aceasta chestiune!". La final, Molotov a mentionat de ce sovieticii nu se grabeau sa-si desemneze un reprezentant la Bucuresti: statul roman nu era strain de disparitia lui Butenko, insarcinatul cu afaceri al URSS la Bucuresti!
A fost momentul in care Davidescu a batut in retragere. Nu stia ca Molotov ii oferise o informatie otravita. S-a scuzat ca nu cunostea detalii, mentionand ca sovieticii au anchetat singuri cazul. "Disparitia" lui Butenko o vom analiza insa intr-un numar viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO