Ziarul de Duminică

Omul care n-a fugit de provocări/ de Stelian Ţurlea

Omul care n-a fugit de provocări/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

02.11.2012, 00:05 54

"O carte de memorii profundă", acesta este verdictul dat de "Boston Globe" masivului volum de memorii semnat de fostul preşedinte al Statelor Unite, George W.Bush.*) Poate, înainte de toate, fapt remarcat de absolut toţi comentatorii care s-au aplecat asupra cărţii, pentru că aceste memorii sunt altceva decât autobiografiile scrise de obicei de oamenii politici şi prezintă cu o uimitoare onestitate evenimentele care au marcat viaţa celui de-al 43-lea preşedinte american.

"Asemenea lui Grant (preşedintele Ulysses S. Grant), am decis să nu fac o relatare exhaustivă a vieţii mele sau a perioadei în care am fost preşedinte. Am spus, în schimb, povestea perioadei cât am stat la Casa Albă, concentrându-mă pe aspectul cel mai important al activităţii de acolo: luarea deciziilor. Fiecare capitol se construieşte în jurul unei decizii majore sau al unei serii de decizii conexe. Prin urmare, cartea se structurează tematic, nu într-o ordine cronologică." Aşa că, ne vom reîntâlni cu momente dificile pe care le-am trăit cu toţii în urmă cu mai bine de zece ani: războiul din Irak, alegerile contestate din anul 2000, 11 septembrie 2001, Uraganul Katrina, criza financiară, criza din Afganistan ş.a. "Informaţiile pe care le primeam - insistă fostul preşedinte - erau deseori contradictorii şi uneori chiar false." Ani la rând, el a fost nevoit să jongleze printre acestea, să cearnă neghina, să aleagă varinata cea mai bună de răspuns, uneori să se bazeze pe şansă. În toate îl ajutau experienţa şi o echipă dăruită, toţi membrii ei dorind "să fie de folos".

"Am avut în vedere două lucruri. În primul rând, am sperat să zugrăvesc imaginea a ceea ce a însemnat să fiu preşedinte timp de opt ani consecutiv. Cred că e nevoie să treacă mai multe decenii până să se ajungă la nişte concluzii definitive cu privire la preşedinţia mea - sau la preşedinţia oricui. Odată cu trecerea timpului, pasiunile se mai domolesc, rezultatele se clarifică şi specialiştii pot să compare diverse abordări. Sper ca memoriile mele vor fi un document de referinţă pentru oricine va dori să studieze această perioadă din istoria Americii."
"În al doilea rând, am scris această carte pentru a le oferi cititorilor o imagine asupra procesului decizional într-un mediu complex. Majoritatea deciziilor care ajung pe biroul presedintelui sunt dificile şi sunt însoţite de argumente solide pro si contra. Pe parcursul cărţii, voi descrie optiunile pe care le-am cântărit şi principiile pe care le-am urmat. Sper că, astfel, veţi înţelege mai bine motivele ce au stat la baza deciziilor mele şi poate că asta chiar vă va ajuta în propriile voastre alegeri."

Fostul preşedinte mai face câteva precizări importante: Cartea "se bazează, înainte de toate, pe amintirile mele. Cu sprijinul documentariştilor, mi-am bazat relatările pe documente oficiale, însemnări din acea perioadă, întrevederi personale, articole din presă şi alte surse, dintre care unele rămân confidenţiale. Au fost însă momente când am fost nevoit să mă bizui doar pe propria memorie." Prin urmare, nu este exclus un anume subiectivism, involuntar.

Fostul preşedinte insistă: "Când am decis să structurez cartea pe baza principalelor momente de decizie, am ştiut că asta va însemna să ignor anunmite aspecte ale preşedinţiei mele. N-am acoperit în întregime realizări din domeniul politicii externe, cum ar fi istoricul acord privind cooperarea în domeniul nuclear civil încheiat cu India sau Iniţiativa Merida de combatere a traficului cu droguri, semnată cu Mexicul. Am dedicat doar câteva rânduri energiei şi mediului şi nu am vorbit despre decizia mea de a crea cele mai mari zone de conservare marină din lume. Am omis să scriu despre succesele eforturilor noastre de îmbunătăţire a serviciilor destinate veteranilor, de reducere a consumului de droguri în rândul tinerilor şi a numărului imens de oameni fără adăpost."

Potrivit editurii, cartea îi va fascina pe admiratorii lui Bush, dar îi va surprinde pe detractori şi le va schimba tuturor perspectiva asupra uneia dintre cele mai controversate epoci din istoria Statelor Unite ale Americii şi asupra omului din spatele evenimentelor care au marcat această perioadă. "Este extrem de bine argumentată. Şi după ce afli mărturiile din carte, îţi dai seama că mandatele lui George W. Bush au fost unele importante. Şi că Bush, la fel ca Truman, n-a fugit niciodată de provocări." - The Weekly Standard

*) George W. Bush - Momente de decizie. Editura Pandora M, colecţia Reality Shock. Traducere din limba engleză de Luminiţa Cioroianu şi Smaranda Nistor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO