Ziarul de Duminică

Omagiu Reginei Maria/de Ziarul de duminică

GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

Autor: Ziarul de Duminica

26.07.2013, 00:05 392

La 18 iulie 2013 s-au împlinit a 75 de ani de la moartea Majestăţii Sale Regina Maria. Consoarta Regelui Ferdinand I şi mama regelui Carol al II-lea al României a fost supranumită „Regina inimilor” sau „Mama răniţilor” datorită dragostei şi dăruirii pe care le-a arătat în timpul Primului Război Mondial. Însă, dincolo de acţiunile de caritate întreprinse, Majestatea Sa a rămas în memoria românilor şi pentru talentul de a scrie. Născută pe 29 octombrie 1875, Regina Maria a României, nepoata Reginei Victoria a Angliei şi verişoara primară a Ţarului Nicolae al II-lea al Rusiei, era renumită pentru frumuseţea ei, pentru inteligenţă, simţ diplomatic, altruism şi pasiune pentru artă, poezie şi filozofie. În timpul Primului Război Mondial, Regina Maria a mers pe front alături de doamnele de la curte pentru a îngriji soldaţii români răniţi.

Ultimele cuvinte din testamentul Reginei Maria sunt adresate poporului român şi ţării care i-a devenit casă: „Te binecuvântez, iubită Românie, ţara bucuriilor şi durerilor mele, frumoasă ţară, care ai trăit în inima mea şi ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasă ţară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit să o văd împlinită. Fii tu veşnic îmbelşugată, fii tu mare şi plină de cinste, să stai veşnic falnică printre naţiuni, să fii cinstită, iubită şi pricepută.Am credinţa ca v’am priceput: n’am judecat, am iubit…

Două edituri au scos pe piaţa cu acest prilej volume importante.

Curtea Veche Publishing aduce un omagiu Reginei Maria republicând volumul „Poveştile Reginei Maria”. Cartea „Poveştile Reginei Maria” reia poveştile îndrăgite ale Reginei într-un format original, cu fotografii care surprind etapele şi momentele decisive din viaţa Familiei Regale. Volmul reînvie farmecul clipelor de intimitate pe care Majestatea Sa le petrecea povestind cu cei cinci copii. Mai mult, volumul conţine şi un eseu autobiografic al Reginei Maria, intitulat „Copila cu ochi albaştri”, care reia istoria familiei sale şi  vremurile grele ale războiului. Pentru a onora încă o dată memoria Reginei Maria, Curtea Veche Publishing a editat în 2013 seria de Caiete Regale cu chipurile Reginelor României, cu un design special dedicat „Reginei inimilor”.

Şi editura Polirom, a publicat chiar în săptămâna comemorării, al VIII-lea volum al „Însemnărilor zilnice” ale Reginei Maria, apărut în traducerea Sandei Ileana Racoviceanu, ediţie îngrijită, cuvânt înainte şi note de Vasile Arimia. Volumul cuprinde relatări ale evenimentelor din anul 1926, an marcat de criza dinastică provocată de abdicarea Principelui Carol şi de cumplita boală a Regelui Ferdinand.

„Băiatul nostru (...) a întins coarda mult prea mult. Acum este un renegat pentru veşnicie şi eu, ca mama sa, ca mamele eroine din istorie, l‑am lăsat să plece. Eu!”, nota la 4 ianuarie 1926 Regina Maria a României în jurnalul său, imediat după declaraţia de abdicare a Principelui Carol.

La sfîrşitul lunii decembrie 1925, Carol renunţase la „toate drepturile de moştenitor al tronului”. Începea astfel ceea ce în istorie s‑a numit criza dinastică; ulterior, adversarii familei regale au declanşat o campanie de denigrări la adresa reginei şi a prim-ministrului Brătianu.

„Însemnările” Reginei Maria reflectă atât evenimentele politice – lupta pentru putere a diferitelor partide şi schimbările de guvern –, cât şi viaţa ei cotidiană – cu hobbyurile, descoperirea religiei Baha’i, micile bucurii şi necazuri ale rudelor şi prietenilor, dar mai ales îngrijorarea în ceea ce priveşte starea de sănătate a regelui. Astfel că, la sfârşitul anului 1926, un consult medical amănunţit a dus la confirmarea diagnosticului grav iniţial, fără să lase loc de speranţe.

„Mare suferinţă în întreaga ţară... De fapt, regele este admirat pentru că a hotărît să-şi sacrifice fiul; au sperat cu toţii că Parlamentul se va ridica în bloc să ceară să i se acorde lui o a doua şansă, un timp ca să-şi trăiască visul său rău şi să revină asupra renunţării sale odioase. Nimeni din opinia publică nu ştie că el este cel care nu vrea să se întoarcă. Toţi cred că tatăl lui, mînios din cauza comportamentului fiului, a hotărît să-l dezmoştenească... Totul în jurul meu este indignare şi suferinţă. Cel puţin însă înţeleg cu toţii imensa durere şi, de asemenea, pierderea, cumplita pierdere a unei generaţii.” (Regina Maria a României)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO