Ziarul de Duminică

Obsesii de onoare şi iubire/ de Stelian Ţurlea

Douglas Coupland – Tânără în comă

Obsesii de onoare şi iubire/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

21.03.2011, 23:37 44

Trei excelente romane apărute la începutul acestui an aucompletat lungă listă de titluri tipărite în de-acum faimoasacolecţie Raftul Denisei, coordonată la Editura Humanitas fiction deDenisa Comănescu.

Douglas Coupland - Tânără în comă. Traducere dinengleză şi note de Iulia Gorzo. Un roman care surprinde portretulunei generaţii în derivă. Nimeni nu ştie dacă alcoolul şicalmantele înghiţite în timpul unui chef-monstru din iarna lui 1979sunt sau nu cauza comei în care intră tânăra Karen. Însă acesteveniment tragic îşi va pune amprenta asupra următorilor douăzecide ani din viaţa prietenilor ei. Richard, iubitul lui Karen,trebuie să lupte cu fluctuaţiile bursei şi ale pieţei imobiliare şisă învingă alcoolismul, având în acelaşi timp grijă de fiica lui,pe care o Karen inconştientă a adus-o pe lume în primul an de comă.Pam, supermodelul dependent de droguri, ajunge make-up artist înindustria cinematografică, în vreme ce prietenul ei fabrică monştripentru filmele de groază pe care Hollywoodul le turnează în Canada.Wendy e medic, dar n-a cunoscut niciodată iubirea, întrucât cel decare era îndrăgostită, Jared, a murit de leucemie în ultimul an deliceu. Toţi îşi trăiesc viaţa abulic, ca pe un vis anost şiinterminabil. Însă lucrurile iau o întorsătură neaşteptată când,după 17 ani, Karen deschide ochii şi constată că viziunile ei celemai sumbre sunt pe punctul de a se adeveri. Un roman provocator, deun realism acut, din care se desprinde portretul ironic şi amar alunei lumi contemporane golite de conţinut şi văduvite de idealuri,îndreptându-se spre o apocalipsă fără grandoare.
Douglas Coupland a debutat fulminant în 1991, cu GenerationX: Tales for an Accelerated Culture, carte-cult datorită căreiaCoupland va fi comparat cu Kerouac şi Salinger. Tânără încomă a apărut în 1997.
J.M.Coetzee - Dezonoare. Traducere din engleză deFelicia Mardale. Încă un roman al premiatului Nobel pentruliteratură din 2003. Un roman care a fost distins în 1999 cu BookerPrize, în 2000 cu Commonwealth Writers Prize şi care a fostecranizat în 2008 cu Jon Malkovich în rolul principal. Eroul, unprofesor universitar, este concediat după ce are o ventură cu ostudentă, se retrage la ţară, în locuinţa fiicei sale, care, încă odezonoare, este violată de trei tineri negri. Acţiunea se petreceîn Africa de Sus post-apartheid. Săptămânalul The Observer scria căeste cel mai bun roman din ultimii 25 de ani scris în engleză înafara Statelor Unite ale Americii.
Yukio Mishima - Confesiunile unei măşti. Traducere dinjaponeză şi note de Emil Eugen Pop. Al patrulea roman al acestuifaimos autor care s-a sinucis în 1972 apărut în colecţia coordonatăde Denisa Comănescu. E un roman autobiografic, despre copilăria şiadolescenţa unui tânăr din Tokio din anii 40 ai secolului trecut.Un tânăr care caută frumuseţea şi o găseşte în el însuşi, care nuştie să se bucure de iubire, deşi e obsedat de erotism.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO