Obsesii de onoare şi iubire/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 21.03.2011




Trei excelente romane apărute la începutul acestui an au completat lungă listă de titluri tipărite în de-acum faimoasa colecţie Raftul Denisei, coordonată la Editura Humanitas fiction de Denisa Comănescu.

Douglas Coupland - Tânără în comă. Traducere din engleză şi note de Iulia Gorzo. Un roman care surprinde portretul unei generaţii în derivă. Nimeni nu ştie dacă alcoolul şi calmantele înghiţite în timpul unui chef-monstru din iarna lui 1979 sunt sau nu cauza comei în care intră tânăra Karen. Însă acest eveniment tragic îşi va pune amprenta asupra următorilor douăzeci de ani din viaţa prietenilor ei. Richard, iubitul lui Karen, trebuie să lupte cu fluctuaţiile bursei şi ale pieţei imobiliare şi să învingă alcoolismul, având în acelaşi timp grijă de fiica lui, pe care o Karen inconştientă a adus-o pe lume în primul an de comă. Pam, supermodelul dependent de droguri, ajunge make-up artist în industria cinematografică, în vreme ce prietenul ei fabrică monştri pentru filmele de groază pe care Hollywoodul le turnează în Canada. Wendy e medic, dar n-a cunoscut niciodată iubirea, întrucât cel de care era îndrăgostită, Jared, a murit de leucemie în ultimul an de liceu. Toţi îşi trăiesc viaţa abulic, ca pe un vis anost şi interminabil. Însă lucrurile iau o întorsătură neaşteptată când, după 17 ani, Karen deschide ochii şi constată că viziunile ei cele mai sumbre sunt pe punctul de a se adeveri. Un roman provocator, de un realism acut, din care se desprinde portretul ironic şi amar al unei lumi contemporane golite de conţinut şi văduvite de idealuri, îndreptându-se spre o apocalipsă fără grandoare.
Douglas Coupland a debutat fulminant în 1991, cu Generation X: Tales for an Accelerated Culture, carte-cult datorită căreia Coupland va fi comparat cu Kerouac şi Salinger. Tânără în comă a apărut în 1997.
J.M.Coetzee - Dezonoare. Traducere din engleză de Felicia Mardale. Încă un roman al premiatului Nobel pentru literatură din 2003. Un roman care a fost distins în 1999 cu Booker Prize, în 2000 cu Commonwealth Writers Prize şi care a fost ecranizat în 2008 cu Jon Malkovich în rolul principal. Eroul, un profesor universitar, este concediat după ce are o ventură cu o studentă, se retrage la ţară, în locuinţa fiicei sale, care, încă o dezonoare, este violată de trei tineri negri. Acţiunea se petrece în Africa de Sus post-apartheid. Săptămânalul The Observer scria că este cel mai bun roman din ultimii 25 de ani scris în engleză în afara Statelor Unite ale Americii.
Yukio Mishima - Confesiunile unei măşti. Traducere din japoneză şi note de Emil Eugen Pop. Al patrulea roman al acestui faimos autor care s-a sinucis în 1972 apărut în colecţia coordonată de Denisa Comănescu. E un roman autobiografic, despre copilăria şi adolescenţa unui tânăr din Tokio din anii 40 ai secolului trecut. Un tânăr care caută frumuseţea şi o găseşte în el însuşi, care nu ştie să se bucure de iubire, deşi e obsedat de erotism.