Ziarul de Duminică

Noutati la Editura Corint

Foto: Sorin Adam Matei

Foto: Sorin Adam Matei

03.06.2010, 15:49 48

Editurile noastre publica sute de carti in fiecare luna, oenorma productie de carte, care copleseste de-a dreptul cititorulintrat intr-o librarie. Prin rubricile diverse ale "Ziarului deDuminica", care au ca subiect cartea, ne-am propus sa fim un ghidpentru cel care doreste sa se informeze, incat, atunci cand ajungeintr-o librarie, sa se poata orienta mai usor. La "Cartea deliteratura" sunt semnalate carti aflate deja pe rafturi, intre carefacem, fireste, o selectie. La fel se intampla cu cartea deistorie, de stiinta, de economie, de arta. Le sunt destinatecronici cartilor asupra carora merita sa ne oprim mai mult, dindiverse motive, explicate de cei doi cronicari literari aiziarului. Atentie aparte mai primesc colectiile. Asupra unui titlutradus ne oprim pe indelete in fiecare numar. Din noianul de volumein curs de aparitie sau in pregatire alegem cate unul pe care ilprezentam printr-un fragment, speram incitant, la rubrica"Avanpremiera". In sfarsit, in cadrul rubricii de fata, am invitatediturile sa ne semnaleze cate o carte aflata in pregatire, sa neprezinte, pe scurt, de ce merita acea carte sa apara, sa fiecumparata si citita.

Idolii Forului

"Idolii Forului" - o carte care demonstreaza nevoia de a avea oclasa de mijloc in cultura si societate si examineaza divortuldintre "elite" si "mase". De ce e o clasa de mijloc a spiritului depreferat "elitei" intelectualilor publici? Este ideea deintelectual public, enciclopedic, fara o specializare data,perimata in secolul XXI? Poate amana fascinatia publica fata deideea de intelectual "enciclopedic" amator remodernizarea estuluiEuropei si a Romaniei?

Sorin Adam Matei, universitar american si autorul volumului"Boierii mintii", coordoneaza, impreuna cu Mona Momescu, lector laUniversitatea Ovidius, Constanta si lector de limba romana laColumbia University, un volum colectiv ce va da raspunsuri concretesi uneori incomode la aceste intrebari. Volumul este produsulcolaborarii cu 13 specialisti din domeniile social, politic,literar, jurnalistic, si filosofic: Michael Shafir, AdrianGavrilescu, Daniel Barbu, Caius Dobrescu, Mircea Flonta, GabrielAndreescu, Stelu Serban, Lucian Nastasa Kovacs, MariusGhilezan,Vasile Morar, Bruno Stefan, Alexandru Matei, si IstvanAranyosi.

Firul rosu al acestui volum pleaca de la constatarea formulatain "Boierii mintii" de Sorin Adam Matei anume ca societatileparamoderne, cum ar fi si Romania, sunt in continuare fascinate demistica intelectualului public, fara specializare precizata, si caenciclopedismul acestuia, uneori amator, este echivalat automat cugenialitatea. Specialistii, pe de alta parte, sunt descurajati de adeveni factori activi in viata sociala. Aceasta duce la discurs sipractici sociale premoderne, tributare idolilor gindiriiscolastice, universaliste, mai degraba specifice evului mediu. Pescurt, "elitele" pun in umbra clasa de mijloc a spiritului siblocheaza modernizarea societatii.

Printr-o radiografie extrem de clara a traditiei intelectualuluipublic in spatiul romanesc si a comportamentului "elitei"intelectualilor publici autorii explica de ce s-a ajuns ca inRomania locul curentelor de idei sa fie luat de chemarile lareinnoire sociala in cheie teologala; de ce intelectualii publiciau devenit functionari politici, anulandu-si functia critica; de ceopera filosofilor de "elita" este nula pe plan international; de ceetica intelectuala ar trebui sa includa toleranta si dialogul, nuexclusivimul; ori de ce pericolul unui derapaj ortodoxistextremist, de genul anilor 30 nu a trecut inca. Volumul "IdoliiForului" ofera busola necesara pentru a iesi din acest hatis deidei si pasiuni.

Pentru ca intelectualul public roman mai face greseala de aconfunda genialitatea cu o cultura enciclopedica, pentru ca modelulde educatie Maestru-Discipol de tip feudal mai inspira incaideologia cunoasterii, pentru ca grupurile de prestigiu mai scot siin mileniul trei din paraclisele cunoasterii icoane cu profetiinfailibili, pentru ca idolatria e cult de stat in Romania, cei 15coautori ai volumului "Idolii Forului" analizeaza fantomele dinaltar si ofera un contramodel cultural. Autorii nu doar criticamodelul iezuit, uneori dogmatic al canonului cultural romanesc, isipropun chiar sa anunte iminenta aparitie publica a "clasei demijloc a spiritului," formata din specialisti ce cunosc si admitlimitele cunoasterii umane, sunt deschisi confruntarilor de idei sisunt mai bine pregatiti, in acord cu nevoile romanesti de intrarein normalitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO