Ziarul de Duminică

Muzica se-ntoarce în palate

Muzica se-ntoarce în palate
23.06.2010, 15:22 23

Ideea de a cânta muzică clasică în palatele dinRomânia, câte mai există la acest moment, a generat o suită deproiecte, de anvergură mai mică sau mai mare, unele finalizate,altele ce au un viitor.

În această vară, între 31 iulie şi8 august, dacă drumurile vă vor purta şi în locuri mai puţinumblate din ţară, e posibil să vă întâlniţi cu Resonance Quartet,grupul protagonist al primei ediţii a Turneului Naţional "MuzicaPalatelor Româneşti". care va avea loc în organizarea Radio RomâniaCultural şi Exces Music, prin programul "Oportunităţi la tineacasă", care îşi propune promovarea prin muzică a unor locuriistorice prea puţin cunoscute.

Muzica în palate dinMoldova şi Muntenia

Resonance Quartet va evolua înşase concerte în care flautista Nicoleta Angheloiu, violonistaIoana Jijian, violista Emilia Rotomeza şi violoncelista GabrielaBokor vor prezenta lucrări de Paul Constantinescu, Jean Francaix şiWolfgang Amadeus Mozart. Patru muziciene tinere, valoroase,bursiere ale unor universităţi europene de renume, câştigătoare depremii la concursuri naţionale şi internaţionale, vor cânta pe 31iulie la ora 17.00, la Conacul de la Tescani, în aceeaşi zi la ora19.30 la Palatul Ghika de la Comăneşti, pe 1 august la CastelulSturdza de la Miclăuşeni, joi 5 august de la ora 18.00 la MuzeulUnirii din Iaşi - reşedinţă a domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi aRegelui Ferdinand -, sâmbătă 7 august de la ora 17.00 la CastelulPeleş de la Sinaia, iar duminică 8 august, tot de la ora 17.00 laPalatul Mogoşoaia.

Drumul spre celebritate laMogoşoaia

Şi pentru că am ajuns cu povesteanoastră în apropiere de Bucureşti, păstrând acest frumos pretext al"muzicii la palat", am avut ocazia în această lună iunie să potarunca o privire înapoi asupra unei serii de concerte care s-adesfăşurat în primele şase luni ale anului la Palatul Mogoşoaia.Este vorba despre prima ediţie a Concursului "Drumul sprecelebritate", organizat de Radio România Cultural şi CentrulCultural Palatele Brâncoveneşti, având ca parteneri Exces Music şiClubul Rotary Bucureşti. Concursul a avut 11 etape dedicate câteunui instrument sau grup de instrumente şi o finală, fiecare etapăavând ca invitat un maestru al instrumentului respectiv. Publicul afost compus de-a lungul celor aproape şase luni din aproape 1.000de elevi de la 13 şcoli şi licee din Bucureşti şi Mogoşoaia, careau avut drept de vot şi au ales împreună cu un juriu profesionistfinaliştii. În competiţie au intrat peste 80 de tineri muzicieni cuvârste cuprinse între 17 şi 25 de ani, veniţi din mai multe oraşeale ţării, în urma acestui concurs difuzându-se la radio o serie de24 de emisiuni care au totalizat peste 1.000 de minute demuzică.

Pe primele trei locuri alepodiumului s-au clasat, în ordine, clarinetistul Ioan Radu Greluş(17 ani), elev al Liceului de Artă din Sibiu, violoncelistulOctavian Alin Lup (24 de ani) din Cluj Napoca, student alUniversităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, şi Cvartetul "Eufonia"din Cluj-Napoca, un ansamblu alcătuit din violoniştii Remus AntoniuGaşpar şi Rareş Mihai Munthiu, violistul Mihai Dumitru Oşvat şivioloncelista Flaminia Nastai. Cei trei câştigători au primitpremii în bani şi posibilitatea de a face înregistrări speciale înstudiourile Radio România, ca şi invitaţii în cadrul stagiuniiMuzica la Palatele Brâncoveneşti, ediţia 2011.

Nivelul acestei competiţii aflateîn premieră a fost extrem de înalt, dovadă stând faptul că printrefinalişti s-au găsit doi dintre reprezentanţii României la FinalaEurovision Young Musicians din 2006 şi 2008, iar o a doua ediţieeste deja aşteptată cu nerăbdare atât printre elevii şi studenţiimuzicieni, cât şi printre elevii câştigaţi de partea publicului demuzică clasică în urma acestui prim sezon al concursului Drumulspre celebritate.

OLTEA ŞERBAN-PARAU (n. 12martie 1969) este muzicolog şi critic muzical, actualmenteredactorul-şef al postului public Radio România Cultural, după ce acondus timp de 7 ani postul particular Radio Romantic. Semnează încontinuare rubrici săptămânale în Ziarul de Duminică şiAdevărul literar. Activitatea ei publicistică cuprinde peste2.000 de articole apărute în presa scrisă, majoritatea pe tememuzicale, sute de emisiuni şi programe de radio şi numeroaseemisiuni şi apariţii TV. Este semnatara traducerii şi a articolelorprivind compozitorii români pentru Larousse - Dicţionar de marimuzicieni, şi responsabilă cu secţiunea muzicală aDicţionarului enciclopedic. Este membră a UniuniiCompozitorilor şi Muzicologilor din România. A fost distinsă cu maimulte premii, printre care Premiul pentru Originalitatea ProfiluluiRadiofonic al Consiliului Naţional al Audiovizualului în 2002 şiPremiul pentru Publicistică al Uniunii Compozitorilor şiMuzicologilor din România în 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO