Ziarul de Duminică

Muzee în vizită la sala de cinema/ de Ziarul de duminică

Muzee în vizită la sala de cinema/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

11.04.2013, 23:35 43

Basarab Nicolescu în dialog cu Adrian Cioroianu la Ateneul Român

Luni, 15 aprilie, începând cu ora 18:30, Filarmonica „George Enescu” va găzdui conferinţa susţinută de cunoscutul fizician şi filosof Basarab Nicolescu, în dialog cu Adrian Cioroianu, decanul Facultăţii de Istorie, Universitatea Bucureşti. Tema conferinţei este „Transdisciplinaritatea - unitatea cunoaşterii, condiţie a demnitătii umane” (foto 1) evenimentul fiind organizat în colaborare cu Institutul de Studii Transdisciplinare în Ştiinţă, Spiritualitate, Societate (IT4S).

Evenimentul va fi deschis de dl. Andrei Dimitriu, Director General al Filarmonicii „George Enescu”. E. S. Philippe Gustin, va adresa mesajul Ambasadei Franţei la Bucureşti, care va fi urmat de un interludiu muzical susţinut de pianistul Viniciu Moroianu.

Acad. Basarab Nicolescu va vorbi despre modul în care fragmentarea accelerată a cunoaşterii umane (peste 8.000 de discipline academice) este un factor important al haosului generat de o globalizare iraţională. Transdisciplinaritatea oferă o metodologie riguroasă a stabilirii punţilor între discipline şi, de asemenea, a dialogului între culturi, religii şi spiritualităţi. Dezintegrarea civilizaţiei globale actuale poate fi oare evitată? O nouă civilizaţie poate face faţă poli-crizei mondiale dacă ea va fi axată pe unitatea cunoaşterii şi, în particular, pe reforma organizaţiilor internaţionale şi pe reforma planetară a educaţiei.

Seara se va încheia cu lansarea cărţii Théorèmes poétiques / Teoreme poetice de Basarab Nicolescu, ediţie bilingvă bibliofilă apărută la Curtea Veche Publishing şi ilustrată de Mircia Dumitrescu, prezentată de Acad. Eugen Simion şi cu vernisajul expoziţiei de gravură a artistului Mircia Dumitrescu.

Participarea de eveniment se face în baza biletelor de intrare: 10 lei (5 lei preţ redus pentru studenţi).

 

Expoziţie cu fluturi la cafeneaua Insomnia din Cluj

Schimbarea aripilor fluturelui se numeşte expoziţia plasticianului Gyula Lőrincz (foto 2) care a fost vernisată miercuri, 10 aprilie, la cafeneaua Insomnia din Cluj. Expoziţia a fost prezentată de János Márkus-Barbarossa şi Claudiu Groza.

Conform artistului, lucrările expuse tind să refacă acele exerciţii de pictură practicate de copii în clasele de desen de la şcoală, care reproduc silueta şi coloritul fluturilor. Un apel la o experienţă reprimată pe măsura înaintării în vârstă.

Gyula Lőrincz este un binecunoscut plastician şi scenograf clujean. A absolvit Academia de Arte Plastice „Ion Andreescu”. A început să expună sistematic din 1991, având expoziţii în numeroase oraşe din România şi Ungaria. A realizat scenografia a peste 10 spectacole la Opera Maghiară din Cluj, Teatrul Naţional din Miskolc (Ungaria) şi Teatrul Municipal „Csiki Játékszin” din Miercurea Ciuc.

Exhibition" - Capodopere ale picturii pe ecranul de cinema

„Exhibition” prezinta o serie noua de evenimente, aducand cele mai mari expozitii de arta pe ecranul de cinema. Seria de evenimente „Exhibition” va prezenta expozitii de arta, creativ capturate pentru a fi prezentate pe marele ecran si a oferi o experienta deosebita publicului (foto 3).

Seria de evenimente incepe cu o colectie atotcuprinzatoare a lucrarilor lui Eduard Manet de Academia Regala de Arta din Londra.

Al doilea eveniment al seriei va avea loc in luna iunie si prezinta o expozitie co-gazduita de Muzeul National din Oslo si Muzeul Munch, expozitie dedicata aniversarii a 150 de ani de la nasterea lui Edvard Munch.

Al treilea eveniment ce va avea loc in luna octombrie  este prezentat de la Galeria Nationala din Londra, de unde publicul va putea urmari o perspectiva unica asupra capodoperei lui Johannes Vermeer.

Fiecare film-eveniment este gazduit de istoricul de arta Tim Marlow si prezinta detalii inedite din culisele organizarii acestor expozitii.



Vernisajul Expoziţiei 14 capodopere ale Pinacotecii Bucureşti restaurate prin campania „Adoptă o capodoperă”

Cu o sumă minimă putem scoate la lumină cele mai frumoase tuşe şi culori. Centrul Cultural ArtSociety vă invită la un eveniment de patrimoniu: Expoziţia 14 capodopere ale Pinacotecii Bucureşti restaurate prin campania „Adoptă o capodoperă” deschisă la Palatul Cesianu-Racoviţă, Str. C.A. Rosetti nr. 5 (foto 4).
Expoziţia dezvăluie iubitorilor de frumos 14 capodopere necunoscute ale Muzeului Municipiului Bucureşti, salvate de la distrugere şi redate circuitului muzeal printr-un proces de restaurare finanţat din fonduri private de iubitori ai artei.
Cele 14 capodopere aparţinând Muzeului Piancotecii Bucureşti, mărturii ale culturii artistice româneşti, au stat în depozit timp de 20 de ani, iar acum văd lumina zilei într-un spaţiu pe măsura valorii lor. Restaurarea tablourilor a fost realizată prin donaţiile Băncii Transilvania şi Romtelecom, în cadrul campaniei „Adoptă o capodoperă”, campanie organizată de Pinacoteca Bucureşti împreună cu Centrul Cultural ArtSociety. Expoziţia prezintă capodopere purtând semnătura unor mari nume din istoria artei româneşti: Theodor Pallady, Camil Ressu, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Nicolae Dărăscu, Iosif Iser, Eustaţiu Stoenescu, Theodorescu-Sion, Ipolit Strâmbu, Aurel Băeşu, Ştefan Popescu, M.H. Maxy, Arthur Verona.
Campania „Adoptă o capodoperă” nu se opreşte aici. După o primă ediţie de succes organizată în Bucureşti, acţiunea de salvare a capodoperelor de patrimoniu ameninţate cu degradarea continuă, pe parcursul acestui an, la Braşov, Iaşi, Cluj şi Timişoara. Capodopera este aleasă de tine, costurile depind de cât de afectată este lucrarea. Individual sau alături de mai mulţi prieteni, cu o contribuţie de câte minimum 50 de euro, numele vostru va fi pomenit de următoarele generaţii, fiind gravat pe rama capodoperei adoptate.

Pinacoteca Municipiului Bucureşti (devenită din 1984 Secţie de Artă a Muzeului Municipiului Bucureşti) este, fără îndoială, unul din aşezămintele de cultură cu tradiţie din capitala României. Pinacoteca a fost înfiinţată la 1 iunie 1933 ca o necesitate de a concentra într-un singur loc operele de artă (lucrări de pictură, sculptură, grafică şi artă decorativă) pe care Municipiul le adunase în decursul timpului. Deşi patrimoniul Pinacotecii numără astăzi în jur de 5.500 de piese de excepţie, el continuă să rămână absent cu desăvârşire din peisajul cultural al Bucureştiului, din lipsa unui spaţiu propriu de expunere.

Festivalul naţional de poezie Emil Botta, Adjud

În zilele de 18 – 19 mai 2013, Casa de Cultură „Tudor Vornicu” Adjud, organizează ediţia a II – a, a FESTIVALULUI CONCURS DE POEZIE „EMIL  BOTTA”.

Scopul festivalului este descoperirea şi promovarea tinerilor creatori de poezie.

 

REGULAMENT

1. La concurs pot participa autori care nu au depăşit vârsta de 30 de ani, nu sunt membri ai Uniunii Scriitorilor, nu au debutat editorial.

2. Sunt acceptate minim 5 şi maxim 10 poezii, în 5 exemplare, la un rând, font Times New Roman, dimensiuni 12, obligatoriu diacritice.

3. Lucrările dactilografiate în 5 (cinci)  exemplare vor fi trimise pe adresa Casa de Cultură „Tudor Vornicu” – Municipiul Adjud, strada Libertăţii, nr. 7, cod poştal 625100, cu menţiunea pentru FESTIVALUL - CONCURS DE POEZIE  „EMIL BOTTA”.

4. Lucrările se trimit până la data de 1 mai 2013. Ele vor purta în loc de semnătură un motto ales de autor. În coletul poştal va fi introdus un plic închis (având acelaşi motto), care va conţine un curriculum vitae al autorului. Se va specifica: numele şi prenumele autorului; motto-ul  pus pe plicul mic şi grupajul de poezii; locul şi data naşterii; studii; activitate literară; adresa completă; numărul de telefon.

5. Lucrările nu se returnează, ele urmând a intra în patrimoniul Concursului „Emil Botta”.

6. Laureaţii vor fi anunţaţi până la data de 12 mai 2013, pentru a fi prezenţi la festivitatea de premiere, care va avea loc la Casa de Cultură „Tudor  Vornicu” Adjud.

7. Juriul concursului va fi alcătuit de scriitori, membri ai Uniunii Scriitorilor din România.

8. Juriul va acorda următoarelor premii: Premiul   I –  500 lei; Premiul  II – 300 lei; Premiul III – 200 lei.

Juriul îşi va rezerva dreptul de a redistribui anumite premii.

Vor fi acordate în funcţie de posibilităţi, premii ale unor reviste literare.

9. Organizatorii vor asigura cazarea, transportul şi masa (diurna) invitaţilor.

 

Relaţii suplimentare: tel: 0744891319 – prof. Catană Ion; tel: 0723719439 -  prof. Spirescu Paul.

Eveniment dedicat lui Nichita Stănescu la Cracovia

Institutul Cultural Român de la Varşovia marchează evenimentul aniversar Nichita Stănescu - 80 de ani de la naştere printr-o expoziţie inedită, organizată împreună cu Institutul Cervantes de la Cracovia. Douăsprezece planşe de mari dimensiuni, pregătite de Institutul Cultural Român şi Muzeul Literaturii din Bucureşti şi cuprinzând versuri ale poetului, într-o concepţie grafică semnată de Mircia Dumitrescu, sunt expuse publicului cracovian în perioada 11-26 aprilie, la sediul Institutului Cervantes (ul. Kanonicza 12).

Evenimentul din Polonia a fost gândit ca un dialog între limbi, dar şi între poeţi. Legătura între versurile lui Nichita Stănescu, traduse în limbile polonă şi spaniolă, va fi făcută prin intermediul altui poet, de limbă spaniolă, foarte cunoscut şi apreciat în Polonia, Gerardo Beltrán, în prezent profesor al Universităţii din Varşovia. Una dintre poeziile lui Beltrán, inspirată de Elegia a doua, getica, va funcţiona ca o punte, care va uni limbaje poetice, gândiri şi moduri de expresie. Această „punte” va fi prezentată în două limbi: polonă şi spaniolă, planşele fiind însoţite de poemul românesc care le-a fost inspiraţie.

 

Filmul românesc la Festivalul Internaţional de Film goEast Wiesbaden

Institutul Cultural Român din Berlin se află la al cincilea an de parteneriat cu Festivalul de Film goEast. În cadrul acestuia, ICR a susţinut prezenţa la festival a unor nume importante din cinematografia românească, printre care menţionăm pe Cristi Puiu, Gabriel Achim, Thomas Ciulei, Călin Peter Netzer şi Andrei Dăscălescu.

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc anul acesta între 10 şi 24 aprilie şi prezintă o serie de 132 de filme provenite din 30 de ţări.

Din competiţia oficială a festivalului face parte şi al doilea lungmetraj al regizorului Marian Crişan, „Rocker”. Filmul spune povestea lui Victor, un rocker ajuns la 40 ani, mereu gata să facă orice pentru fiul său, liderul unei trupe de rock şi dependent de droguri. În tot acest timp, Victor încearcă să-şi refacă viaţa şi familia, însă parcă totul merge anapoda.

Tot în cadrul competiţiei oficiale a festivalului va rula şi pelicula „Domestic”, în regia lui Adrian Sitaru. Al treilea lungmetraj al lui Adrian Sitaru „Domestic” este o comedie despre „oameni care mănâncă animalele pe care le iubesc şi animalele care iubesc oamenii necondiţionat”. Protagonişti sunt câţiva vecini de bloc şi câţiva simpatici locatari necuvântători: un iepure, o găină, o pisică, un câine şi un porumbel.

În cadrul secţiuni „Specials“ va fi prezentat şi cel mai recent film semnat de Tudor Giurgiu, „Despre oameni şi melci”. Filmul relatează povestea unui grup de muncitori care lucrează într-o fabrică aflată în faliment, în România de la începutul anilor '90. Totul se schimbă când unul dintre băieţi găseşte o soluţie inedită menită să-i salveze colegii de la şomaj şi să scoată uzina din faliment.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO